13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

11.01.2024 / 17:56 BiH - IGK objavio

Oficiri OSBIH na prijemu 9. januara, Helez naredio istragu!

Oficiri OSBIH na prijemu 9. januara, Helez naredio istragu!
Foto: Fena
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} se pismeno obratio Ministarstvu odbrane BiH povodom skanadaloznog prisustva najviših oficira Oružanih snaga BiH na Dodokovom prijemu povodom neustavnog 9. januara. 

U pismu je zatražen odgovor na pitanje: da li će Ministar odbrane BiH gospodin Zukan Helez na osnovu zakona i ovlaštenja podnijeti krivične projave protiv onih pripadnika Oružanih snaga BiH koji su učestvovali na manifestacijama povodom antiustavnog, antidržavnog i anticivilizacijskog obilježavanja Dana entiteta RS, obilježavanja koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim?

Institut za istraživanje genocida Kanada je dobio odgovor od generalnog sekretara Ministarstva odbrane BiH prof. dr. Muhameda Smajića.

- Kao što je već ministar odbrane dao izjavu, dao je nalog da generalni inspektor, koji je odgovoran za etiku i profesionalizam, provede istragu u vezi obilježavanja 9. januara. U skladu sa izvještajem generalnog inspektora bit će poduzete sve mjere, uključujući i podnošenja krivične prijave, navodi se u odgovoru.

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Zukan Helez ranije je za Vijesti.ba naglasio koja je njegova mogućnost djelovanje.

"Ja ću sigurno djelovati i reagovati po Ustavu i Zakonu BiH", kazao nam je Helez.

Helez ističe da nepoštivanje vladavine prava u državi ima svoje granice te da će u svojim zakonskim okvirima djelovati u čuvanju integriteta države, ali i ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo