10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

23.01.2024 / 10:49 Politika - Komentar za Vijesti.ba

Lazović: Primitivni Plenković razotkrio laž o 'nosiocima evropskih vrijednosti'

Lazović: Primitivni Plenković razotkrio laž o 'nosiocima evropskih vrijednosti'
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Premijer Hrvatske danas je nedolaskom na sastanak u Predsjedništvo BIH izrazio duboko nepoštivanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim institucijama.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanak nije došao, iako je to bilo planirano zvaničnim protokolom, čemu svjedoči i činjenica da je u svečanom salonu uz zastave EU, BiH i Nizozemske bila postavljena zastava Hrvatske.  

“Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske”, navedeno ej u reakciji Vlade RH čiji je Plenković predsjednik.

Predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član ratnog Predsjedništva Miro Lazović za Vijesti.ba kaže da je “namjerni nedolazak premijera Plenkovića na sastanak sa članovima Predsjedništva BiH nedržavnički čin kojim kompromitira sebe i Hrvatsku državu jer ovim postupkom je iskazao nepoštovanje prema državi BiH i njenom Ustavnom uređenju”.

- Također, ovakvo bahato i primitivno ponašanje diskvalificira Plenkovića kao pretendenta za neku važnu evropsku poziciju koju gradi u Briselu. Nesumnjivo da je ovaj Plenkovićev bezobrazluk rezultat dogovora sa Čovićem, kaže Lazović i dodaje:

- Ako su mislili ovim činom  diskreditovati Željka Komšića onda su postigli suprotno. Diskreditovali su sebe i razotkrili laž kojom se u javnosti predstavljaju kao "NOSIOCI EVROPSKIH VRIJEDNOSTI".

Lazović navodi da bi "Plenkovićev postupak konačno trebao otrijezniti i Trojku koja još uvijek ne vidi da se udovaljavanjem Čovićevim izbornim pravilima učvršćuju postojeći etnički kavezi a građanske partije gube svrhu svoga postojanja".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo