13°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

25.01.2024 / 19:32 Svijet - Turski predsjednik

Erdogan: Turska će učiniti sve da Izrael dobije kaznu

Erdogan: Turska će učiniti sve da Izrael dobije kaznu
Foto: Ilustracija / X

Turska će uložiti sve napore da osigura da Izrael dobije odgovarajuću kaznu za zločine nad Palestincima, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru sa južnoafričkim kolegom Cyrilom Ramaphosom, navodi se u saopštenju iz turske Direkcije za komunikacije.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo tužbom Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), optužujući ga za genocid nad Palestincima u vojnoj kampanji na Gazu nakon prekogranične ofanzive Hamasa 7. oktobra.

“Turska će uložiti sve napore da zaključi ovaj opravdani slučaj u skladu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima i da osigura da Izrael, koji čini zločin protiv čovječnosti, dobije odgovarajuću kaznu”, rekao je Erdogan.

Lideri su razgovarali i o bilateralnim vezama, te regionalnim i globalnim pitanjima.

ICJ je saslušao argumente iz Južnoafričke Republike i Izraela 11. i 12. januara, a presudu o privremenim mjerama trebao bi izreći u petak.

Johannesburg je zatražio od ICJ-a da donese odluku o privremenim mjerama, uključujući da Izrael odmah prekine vojne operacije u Gazi, preduzme razumne mjere da spriječi genocid nad Palestincima, osigura da se raseljeni vrate kućama i da imaju pristup humanitarnoj pomoći.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo