8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

27.01.2024 / 08:16 BiH - Sramotno

Promocija knjige zločinca Ćorića u Zagrebu: Gosti Dario Kordić i Goran Milić

Promocija knjige zločinca Ćorića u Zagrebu: Gosti Dario Kordić i Goran Milić
Foto: Vijesti.ba
Ratni zločinac Valentin Ćorić, koji je u predmetu protiv hercegbosanske šestorke osuđen za najteže zločine i kao dio Udruženog zločinačkog poduhvata, jučer je promovisao knjigu u Zagrebu.

Knjiga u kojoj zapisi zločinca Ćorića iz Haškog tribunala, promovisana je u centru Zagreba u organizaciji "Društva hrvatskih književnika na zagrebačkom Trgu bana Jelačića".

Promociji u Zagrebu prisustvovao je još jedan ratni zločinac Dario Kordić, koji je naredio masakr nad Bošnjacima iz Ahmića 1993. godine.

Promociji je prisustvovao i hrvatski novinar Goran Milić koji je rekao da je došao vidjeti Ćorića i s obzirom na to da mu je istekla kazna tokom koje nije mogao objavljivati.

- Vale Ćorić je moj obiteljski prijatelj. To ću uvijek poštovati i tu ću stati, rekao je Milić.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pručuje da je došlo teško vrijeme.

- Svi koji smo se borili za istinu i pravdu i presude sudova, na čelu s MKSJ, danas postajemo progonjeni ne samo od zločinaca i njihovih zaštitnika, nego i od onih koji bi trebali makar poštivati međunarodne presude, navode između ostalog iz Udruženja.

Ćorić je za zločine osuđen na 16 godina zatvora. Podsjećamo, Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera tzv. Herceg-Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine. Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo