2°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

29.01.2024 / 12:36 Obrazovanje - Vlada KS

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju
Foto: FNEA

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović posjetila je Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH) gdje je održan radno-konsultativni sastanak s predsjednikom Akademije Murisom Čićićem.

Čičić je istakao kako je Akademiji stavljeno u zadatak da vodi brigu o ukupnom razvoju nauke i umjetnosti, da organizira naučna istraživanja i umjetničke manifestacije, da objavljuje radove svojih članova i saradnika, što Akademija godinama vrlo uspješno radi. Istakao je opredjeljenje da će se to i nastaviti, te naglasio značaj uspješne saradnje između ANU BiH i Vlade Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Ministrica Mesihović je imala priliku upoznati se s radom Akademije, te projektima koje Akademija planira.

- Akademija nauka i umjetnosti BiH ima ključnu ulogu u razvoju nauke, umjetnosti i obrazovanja u zemlji, sugerišući pravce naučnih istraživanja i umjetničkog rada. Ova institucija je za nas važan stub i resurs za razvoj intelektualnog kapitala u Bosni i Hercegovini, te je uspješna i kvalitetna podrška i saradnja od posebnog značaja ne samo za Kanton Sarajevo, već i za cjelokupno bosanskohercegovačko društvo - istakla je ministrica.

Mesihović je upoznala prisutne s procesom formiranja Radne grupe za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, te naglasila da će predstavnici Akademije nauka i umjetnosti imati važno mjesto u toj radnoj grupi.

Zaključak sastanka je da će resorno ministarstvo s Akademijom nastaviti uspješnu saradnju u nadi da će ona rezultirati unapređenjem postojećih standarda u oblasti nauke i umjetnosti na području KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo