16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

31.01.2024 / 15:30 Rukomet - Igra se u junu

Skandalozno: Rusi pozvali 'reprezentaciju' RS na turnir zemalja BRICS-a

Skandalozno: Rusi pozvali 'reprezentaciju' RS na turnir zemalja BRICS-a
Foto: RS RS
Rukometni savez Rusije, koji se nalazi pod suspenzijom IHF-a i EHF-a zbog ruske agresije na Ukrajinu, pozvao je rukometnu "reprezentaciju" bh. entiteta RS na međunarodni turnir koji će se igrati u Kazanju.

Na adresu Rukometnog saveza RS-a je stigao poziv iz Rukometnog saveza Rusije za rukometne reprezentacije RS-a u muškoj i ženskoj konkurenciji na igre zemalja BRICS-a koje će se od 11. do 24. juna tekuće godine.

"Danas je uloga sporta način za ojačavanje prijateljskih veza između država", stoji na početku poziva čime su Rusi ponovo na taj način tretirali manji bh. entitet kao državu.

Rukometni savez RS-a je pozvan da pošalje mušku i žensku reprezentaciju u rukometu na pijesku, a turnir u tom sportu će biti održan od 19. do 22. juna.

"Obradovao nas je poziv koji smo dobili iz sjedišta Rukometnog saveza Rusije, a to bi bila ujedno i prilika da naša reprezentacija učestvuje pod zastavom RS-a na tako velikom takmičenju, kako i zaslužujemo. Bila bi nam velika čast i ponos da naši rukometaši i rukometašice budu dio ovih igara na kojima se, kako smo informisani, očekuje učešće od gotovo tri hiljade sportista u 27 sportova. Nadamo se da ćemo uspjeti otići u Rusiju, a očekujemo da ćemo za to dobiti podršku kabineta predsjednika kao i ostalih nadležnih institucija, jer sami ne možemo obezbijediti novčana sredstva za tako daleki put", rekao je Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza RS-a, te dodao da bi ovo bila još jedna sjajna prilika za promociju manjeg bh. entiteta.

"I sa te strane bilo bi korisno da se pojavimo u Kazanju i da dostojanstveno promovišemo ne samo rukomet, već i našu RS. Koliko je ta promocija korisna najbolje se vidjelo na nedavno održanom turniru u Solunu na kojem su naši mladi rukometaši ubjedljivo osvojili prvo mjesto i na najbolji način predstavili RS", dodao je Umičević.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo