23°C
Mostar 21°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 30°C
Bihać 25°C

02.02.2024 / 12:29 Politika - Donosimo detalje

Konaković za Vijesti o susretu s O'Brienom: Spremni na svaki scenarij!

Konaković za Vijesti o susretu s O'Brienom: Spremni na svaki scenarij!
Foto: MVP BiH

Naši prijatelji širom svijeta pomno prate ono što se dešava u BiH…

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove James O'Brien sa ambasadorom Michaleom Murphyem posjetio je MVP BiH gdje su se sastali s ministrom Elmedinom Konakovićem.

Konaković je neposredno nakon sastanka govorio za Vijesti.ba i prenio prve utiske i poruke ovog važnog američkog zvaničnika. Konaković navodi da je ova posjeta veoma važna zbog trenutne sigurnosne situacije u Evropi i cijelom svijetu.

- O’Brien je odličan poznavalac prilika u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Možemo reći da je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. Prenio je poruke koje smo mi i ranije čuli od američke administracije, i opet nam pokazao posvećenost i fokus koju američka administracija ima prema nama, kaže Konaković.

Između ostalog, razgovarano je o evropskim integracijama i tome koliko je važno da američka administracija prenose svojim evropskim partnerima važnost otvaranja pregovora za BiH.

- Razgovarali smo naravno o tim sigurnosnim izazovima, o secesionističkim porukama. Možda ako to povežemo sa sjednicom NAC-a (Sjevernoatlanskog vijeća), to su zaista dva vrlo važna događaja. Možemo reći da Bosna i Hercegovina stabilno stoji na vanjskopolitičkom planu, da naši prijatelji širom svijeta pomno prate ono što se dešava u BiH, te su spremni priskočiti u pomoć u slučaju i pozitivnog i negativnog scenarija, navodi Konaković.

Ministar Konaković se osvrnuo i na najavljenu posjetu Milorada Dodika Rusiji, a u kontekstu približavnja rokova iz EU do kojih BIH mora ispuniti svoj dio zadaće. Pitali smo ga da li Dodik ide po mišljenje u Moskvu.

- U ovom trenutku 'Trojka' je svojom politikom razgovora i kompromisa osvijetlila potpuno političku scenu u BiH. Došli smo nadomak našeg cilja, mi već vidimo tu ciljnu ravninu u mratu, kada se treba donijeti odluka o otvaranju pregovora, što je naš primarni vanjskopolitički cilj u ovome trenutku. I svojim smo odnosom pokazali da smo spremni na državotvorne odluke, pa čak i ako će nas to koštati da izgubimo neke političke poene, jasno je poručio.

I jasno poručuje da je politika 'trojke' dovela do dva jasna epiloga.

- Jedan je onaj koji ja željno priželjkujem, usvajanje ovih nekoliko zakona koji nemaju nikakvu etničku pozadinu, do 20. Februara i da ćemo onda naravno iskoračiti prema evopskim integracijama. Historijski bi to bio iskorak. A drugi bi bio, da svi oni koji bilo kojim alibijem zaustavljaju evropski put, će biti jasno označeni kao krivci. Oni će sebe lično, svoje političke projekte pa i narod koji predstavljaju izložiti novim pritiscima pa čak i izolaciji, odlučno poručuje Konaković i dodaje:

- Dodik nema nikakav alibi pa ni da uvjetuje, neke zakone na evropskom putu. Isto tako i Čović, a ni Trojka. Dakle svi oni koji pokušavaju riješiti neka svoja pozadinska pitanja, blokirajući evrpski put, to mogu pokušati iskoristit kao alibi, ali im neće proći, dodao je Konaković.

Ministar vanjskih poslova u razgovoru za Vijesti.ba zaključuje da su današnji razgovor s O’Brienom i jučerašnji sa ambasadorima bili vrlo jasni i precizni.

- Bilo bi važno radi svih građana u BiH da se uskladimo i donesemo te zakone. Otvorimo to veliko evropsko tržište kao šansu, donesemo mnogo novca građanima BiH, otvorimo mjesta za povećanje plata. To je nadomak ruke, i oni koji to ne budu htjeli skupo će platiti blokadu, a i mi ćemo se lično pobriniti da plate tu blokadu, dodao je Konaković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo