6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

02.02.2024 / 19:10 Politika - Schmidt i Hadjiyianni

Unapređenje izbornog procesa prioritet broj jedan za vlasti u BiH

Unapređenje izbornog procesa prioritet broj jedan za vlasti u BiH
Foto: OHR
Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas sa Kyriakosom Hadjiyiannijem, potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OSCE-a i specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu, te šefom Misije OSCE-a u BiH Brianom Aggelerom.

Primarni fokus sastanka bio je na reformama za unapređenje integriteta izbornog procesa i prioritetima neophodnim kako bi BiH započela pregovore o članstvu u EU.

Visoki predstavnik je ponovio da je vraćanje povjerenja javnosti u izborni sistem prioritet broj jedan za vlasti u BiH, imajući u vidu da neophodna poboljšanja u smislu integriteta izbora moraju biti usvojena na vrijeme za provođenje lokalnih izbora u oktobru. Pored toga što moraju voditi računa o vremenskim rokovima, vlasti se također moraju pobrinuti da svako rješenje bude u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama, koji su dobro poznati svim akterima, te da fokus bude na osnaživanju birača, a ne na širenju utjecaja političkih stranaka.



Kako bi se ubrzao napredak, izborni integritet treba odvojiti od spornih političkih pitanja koja stoje neriješena godinama, iako to nikako ne znači da su ove zakašnjele obaveze skinute sa dnevnog reda.

Izražavajući zadovoljstvo tijesnom suradnjom između OHR-a i OSCE-a, visoki predstavnik je naglasio važnost jedinstvenog i odlučnog stava međunarodne zajednice kako bi se pomoglo BiH u realizaciji ovog ključnog cilja. Međunarodna zajednica je i dalje posvećena podršci BiH na njenom putu ka transparentnijem i demokratičnom izbornom procesu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo