13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

02.02.2024 / 22:33 Svijet - Zračni napadi

SAD započeo val osvetničkih napada u Iraku i Siriji: Pogodili smo više od 85 ciljeva

SAD započeo val osvetničkih napada u Iraku i Siriji: Pogodili smo više od 85 ciljeva
Foto: X
SAD je započeo val osvetničkih vazdušnih napada na militante u Iraku i Siriji, izjavili su zvaničnici za Associated Press i Reuters.

Početne udare izvele su letjelice s ljudskom i bespilotnom posadom koje su pogodile zapovjedništvo, skladišta streljiva i druge objekte, obavijestio je AP.

Američka vojska objavila je da je izvela zračne napade u Iraku i Siriji protiv iranskih snaga Quds Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) i pridruženih milicijskih grupa.


Američke vojne snage pogodile više od 85 ciljeva, uključujući zapovjedne i obavještajne centre, rakete i projektile, skladišta dronova, te objekte korištene u logističke i opskrbne svrhe, navodi se u objavi.


Napade su izvršili brojni avioni, uključujući i bombardere dugog dometa koji su doletjeli iz SAD-a, objavio je The Guardian.Do sada je gađano najmanje 85 ciljeva širom Iraka i Sirije.


Radi se o američkom odgovoru na napad dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, dok ih je  40 povrijeđeno.

SAD je za napad okrivio Islamski otpor u Iraku, koaliciju milicija koje podupire Iran.

Grupe koje podupire Iran u cijeloj regiji su od izbijanja rata između Izraela i Hamasa napale američke objekte najmanje 166 puta.

Bidenov glavni diplomat, državni sekretar Antony Blinken, rekao je u ponedjeljak da bi američki odgovor "mogao biti na više nivoa, dolaziti u fazama i biti održiv toom vremena".

Američki zvaničnici odmjeravaju kako kazniti milicije koje podupire Iran, a pritom ne izazvati širi rat.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila je prije dva danas uvođenje novih sankcija usmjerenih na finansijske mreže iranske Revolucionarne garde i libanske grupe Hezbolah, koju podržava Iran.

Komandant Korpusa iranske revolucionarne garde Hossein Salami rekao je u srijedu da će Teheran odgovoriti na sve prijetnje SAD-a.

"Čujemo prijetnje koje dolaze od Amerikanaca i poručujemo im da su nas već iskušavali i da nijedna prijetnja neće ostati neodgovorena", rekao je Salami, prenijela je agencija Tasnim.

Državni mediji prenijeli su iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana, koji je na sjednici vlade rekao: "SAD mora prestati s prijetnjama i fokusirati se na političko rješenje."

"Washington mora prihvatiti otpor kao činjenicu", dodao je referirajući se na iranski naziv za savez oružanih grupa širom Bliskog istoka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo