17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

06.02.2024 / 15:45 Politika - Nakon kritika iz SAD

Prekida šutnju: Čović za sutra najavio obraćanje javnosti

Prekida šutnju: Čović za sutra najavio obraćanje javnosti
Foto: FENA

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović obratiće se sutra medijima na temu aktuelne političke situacije. 

Objavljeno je ovo danas iz HDZ-a BIH. Obraćanje će se održati sutra u 12.00 sati u Domu HDZ-a u Mostaru.

Vijesti.ba su ranije danas pisale da ni puna tri dana nakon govora Jamesa O'Briena, u kojem je na njegov račun iznio brojne kritike, nema reakcije lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Jučer se oglasilo tek Glavno vijeće HNS-a, kojim Čović upravalja. Nisu direktno odgovorili na optužbe o opstrukciji projekta plinskog povezivanja između Hrvatske i BiH, ali je jasno da su aludirali na posljednje istupe američkih zvaničnika.

- Hrvatski narodni sabor BiH podsjeća na svoju bezrezervnu podršku projektu Južne plinske interkonekcije i apsolutno odbacuje zlonamjerne interpretacije kako pojedinaca tako i određenih medija, saopćili su iz Glavnog vijeća HNS-a BiH, koje je danas zasjedalo u Mostaru.

Podsjetimo, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju James O'Brien poručio je da u energetskom sektoru lider HDZ BiH Dragan Čović blokira

Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj.

“On bi da zamijeni operatera sistema prenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu Federacije koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam i protiv je javnog interesa“, rekao je O'Brien.

Dodao je i da je “na zidu njegove kancelarije fotografija obnovljenog Starog mosta u Mostaru kao podsjetnik na činjenicu da neke stvari jesu popravljene.

“Ali, Grad Mostar je i dalje podijeljen, zaglavljen u podijeljenoj prošlosti. Lider koji je istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijeli rane iz prošlosti i promovira pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje“, rekao je O'Brien.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo