18°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C

06.02.2024 / 17:30 BiH - Promjena

Dobre vijesti iz Sarajeva: Zrak već danima nije zagađen kao prije

Dobre vijesti iz Sarajeva: Zrak već danima nije zagađen kao prije
Foto: Vijesti.ba

U proteklim sedmicama, ali i godinama, često smo u ovo doba godine viđali Sarajevo u samom vrhu svjetskih gradova sa najzagađenijim zrakom, nerijetko i na prvom mjestu.

Ipak, posljednjih dana situacija se znatno promijenila i može se reći da zrak u glavnom bh. gradu trenutno nije ni blizu nezdrav i opasan kao što je to donedavno bio slučaj.

Tome svjedoči i današnja objava Vlade Kantona Sarajeva, u kojoj se navodi da Sarajevo bilježi poboljšanje kvaliteta zraka.

"Nakon dužeg perioda lošeg kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, danas u popodnevnim satima došlo je do prognoziranog, naglog pada koncentracija lebdećih PM 10 i PM 2,5 čestica, zbog čega se ukidaju interventne mjere koje su bile na snazi", navodi se na stranici Vlade KS, te nastavlja:

"Povoljne meteorološke prilike zadržat će se i pogodovati dobrom kvalitetu zraka i u narednim danima, a karakterisat će ih rast temperature i umjereno jak vjetar, pretežno južnog i jugoistočnog smjera.
Iz nadležnog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS su pozvali općine da iskoriste povoljno vrijeme i intenziviraju čišćenje posipnog materijala sa saobraćajnica koji je korišten tokom nedavnih niskih temperatura i snijega".

"Ove aktivnosti već poduzima KJKP „RAD“, vršeći ručno i mehaničko čišćenje i pranje cesta u zoni svoje nadležnosti, odnosno četiri gradske općine. Podsjećaju da je to obaveza iz Plana interventnih mjera, koja se mora provoditi kontinuirano, u skladu s vremenskim uslovima, kako bi se spriječilo podizanje cestovne prašine koja ima visok udio u zagađenju zraka, kao i izduvni gasovi iz vozila".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo