0°C
Mostar 3°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

06.02.2024 / 17:40 Politika - Bez kvoruma

Nove blokade EU puta iz RS: Bojkot sjednice, reagovala Krišto

Nove blokade EU puta iz RS: Bojkot sjednice, reagovala Krišto
Foto: X

Krišto izrazila žaljenje zbog nedostatka kvoruma za održavanje druge sjednice Radnog tima za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zakazala je danas drugu sjednicu radnog tima u Bosni i Hercegovini za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan.

Sjednica je zakazana u online formatu s namjerom da se ispoštuju rokovi i izbjegne daljnje kašnjenje u procesu dostave odgovora Evropskoj komisiji na predložene indikativne reforme.

Sukladno Poslovniku o radu, kvorum čini natpolovična većina svih članova Radnog tima, uz obvezu nazočnosti predstavnika svih niova vlasti nadležnih za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan, što na drugoj sjednici nije bio slučaj. Predmetnoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici iz Republike Srpske.

Krišto je istaknula kako nije dobro da imamo zakašnjenja u procesu preuzetih obveza, osobito kada je riječ o dostavi ključnih reformi u odlučujućem periodu kad Evropska komisija žurno treba i očekuje stav Bosne i Hercegovine o indikativnim reformama. Naglasila je kako je to potrebno u cilju nastavka konzultativnog procesa o reformama koje su eventualno neprihvatljive ili nejasne. Kazala je kako bez izjašnjenja o reformama ne možemo nastaviti niti s pripremom Plana reformi za one reforme koje su nesporne.

Krišto je istaknula kako "prema planu koji nam je u nekoliko navrata komunicirala Evropska komisija, rok za naš odgovor na prijedlog indikativnih reformi je bio 22. 1. 2024. godine. S obzirom na to da smo već u značajnom kašnjenju, dodatnog prostor za odgodu, a posebno u ovoj fazi procesa – nema".

Podsjećanja radi, Krišto je u obavezi da o dinamici održavanja sjednica Radnog tima u ime BiH informiše Evropsku komisiju.

Krišto je izrazila žaljenje zbog nepostojanja kvoruma za održavanja druge sjednice Radnog tima za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo