13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

07.02.2024 / 12:31 Politika - Mostar

Čović protiv stava O'Briena: Sjedište tvrtke mora biti u Mostaru, igre moraju prestati

Čović protiv stava O'Briena: Sjedište tvrtke mora biti u Mostaru, igre moraju prestati
Foto: FENA

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović obratio se danas medijima na temu aktuelne političke situacije.

On je kazao kako su hrvatski predstavnici na svim nivoima vlasti do kraja predani euroatlantskom putu - to je, kako kaže, jasna pozicija hrvatskih predstavnika kroz politički život.

"Partneri s kojima smo potpisali sporazum prije nešto više od godinu dana zajedničke vlasti na nivou Vijeća ministara su vrlo precizno definisali sve što bismo trebali uraditi, kada je u pitanju evropski put, ali i sve ono drugo što trebamo uraditi kako bismo riješili otvorena pitanja koja stoje pred BiH. Sutra ćemo imati zajednički sastanak svih partnera u Sarajevu - mogu se riješiti skoro svi problemi koji stoje ispred nas, a koji je evropski tim postavio pred partnere BiH", poručio je Čović.

Politička nadmudrivanja ostaviti za neko drugo vrijeme

Čović je također istakao kako, ovaj put, osmišljene igre političkog marketinga, pomalo za potrebe tijela, kojima se obraćaju javnosti, moraju prestati u narednih 20 dana.

Također je pozvao sve partnere u vlasti, ali i lidere opozicije da razumiju da je ovo vrijeme kojima se neće za dugo vremena ponoviti - drugim riječima, da politička nadmudrivanja, kako kaže, ostave za neko drugo vrijeme, a naredne tri sedmice iskoriste za donošenje ključnih odluka.

"Što se tiče međunarodne zajednice, naš je odnos prema njima vrlo jasan - partneri strateški u vanjskoj i unutrašnjoj politici, bez izuzetka. I, s te strane, želimo i danas pozvati naše partnere da nas prate, da dođemo do najboljih rješenja kada je u pitanju zakonodavstvo koje moramo promijeniti da bi otvorili svoju EU perspektivu, i da tu ugradimo najviše demokratske standarde. Ali, isto tako, očekujem od visokog predstavnika da se suzdrži od nametanja bilo kakvih odluka, jer, one će sigurno derogirati naš pokušaj da dobijemo pregovarački proces", kazao je Čović.

On je rekao da im se dešava da se partneri usaglase, a onda da neki od njih onda pregovaraju s nekim drugim.

"Imamo sve snimljeno", rekao je Čović. 

Plin je, ako dođe u Mostar, stigao svakom žitelju ovoga grada

Kada je u pitanju južna plinska interkonekcija, Čović je napomenuo da je vrlo precizno rekao kako je njihov prijedlog vrlo jasno napisan - predat je i američkoj administraciji, ali i Vladi FBiH.

"Pisali su ga eksperti na najvišim energetskim standardima kojima se želimo sutra povezati, jer ova plinska interkonekcija veže se sa Hrvatskom. Kad mi ovo dogovorimo, tek se treba spojiti Dugopolje sa Imotskim - otprilike, opet nekih 70 km plinovoda, koji bi trebali povezati sad ovaj naš kraj", kazao je, te dodao: 

"Naš strateški interes, rekao sam da je to. Javno je poduzeće, pazite, s tim neko želi špekulirati - javno poduzeće u vlasništvu Vlade Federacije, kao što je to i BH-Gas. I, vrlo precizno sam kazao šta mislim o raspodjeli odnosa u FBiH u skaldu sa ustavnim nadležnostima, i kad je u pitanju ovaj energent. Ali, kad su u pitanju elektroprivrede, kad su u pitanju telekomi, prema istom načelu želimo da uradimo ovaj posao."

Čović je također naglasio da je plin, ako dođe u Mostar, došao svakom žitelju ovoga grada, ali i svakom žitelju Hercegovine.

"I vrlo jasna poruka - bez obzira kolika bahatost sa nečije druge strane može biti, mi tražimo rješenja. A, rješenja mogu biti različita. Mi ćemo svakako transformisati naredne godine energetski sektor u Bosni i Hercegovini - po zakonu, do kraja šestog mjeseca iduće godine, moramo transformisati elektroprivrede na nekoliko firmi, u skladu sa najvišim standardima. To možemo uraditi na nivou Bosne i Hercegovine, ako imamo partnere za to. U ovom trenutku, mislim da nemamo tri partnera za ozbiljne promjene."

On kaže da je zbog toga ovaj posao predložen - da ne stoji, da ne čeka, ali i da primarno, kada bi imali sve novce, sve odluke i projekte, smatra kako nema teorije da za sedam ili osam godina taj projekat zaživi.

"Isto tako, prepustiti nekome, za koga smo neki dan iz HNS-a kazali da predlažemo institucijama pravosuđa Bosne i Hercegovine da istraži sve one u Sarajevu, koji se bave energetskim sektorom, i da njima u vlast damo, da upravlja novim projektom, koji je tek u začetku, bilo bi, ako bih rekao iskreno - sa aspekta Bosne i Hercegovine, a i hrvatskoga naroda krajnje naivno i neodgovorno - jer, bojim se da bi se neko, za 10 godina sjetio nekog Dragana koji je dopustio da se to uradi. To ne želim sebi dopustiti", odlučan je Čović.

Na kraju, pozvao je sve partnere da zajedno nađu rješenje kako bi se to moralo uraditi, te naglasiokako sjedište te firme mora biti u Mostaru.

"Tom kompanijom ili prostorom ne može upravljati firma u kojoj nema uposlen nijedan Hrvat - u menadžementu, u nadzornim odborima...", kazao je Čović.

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo