13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

09.02.2024 / 11:22 BiH - Neuspjeh u praksi

Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu i dalje bez rezultata!

Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu i dalje bez rezultata!
Foto: Vijesti.ba
Prošlo je više od pet mjeseci od usvajanja Zakona kojim se ukida plaćanje poreza na doniranu hranu.

Vijesti.ba su i prije usvajanja pomenutog zakona upozoravale da takvo rješenje može biti kontraproduktivno i zapravo pogodovati onima koji su spremni na malverzacije te oštetiti one kojima je pomoć zaista potrebna.

Iz Narodne kuhinje Stari Grad u Sarajevu u decembru prošle godine su naveli da do tada “još nije stigla nijedna donacija od kompanija koje se bave prehrambenom industrijom”.

Ponovo smo kontaktirali Narodnu kuhinju Stari Grad da provjerimo da li je od decembra do februara došlo do promjena, jer je u međuvremenu provedena i akcija promocije ovog zakonskog rješenj - "Niko gladan. Niko sam - Kako unaprijediti sistem doniranja hrane u Bosni i Hercegovini".

- Od kako je donesena ta odluku mi smo dobili dvije donacije, to jeste preko Pomozi.ba smo dobili sok, te jednu količinu mesa od Mesne industrije Šišović, kažu iz Narodne kuhinje za Vijesti.ba.

Naglasili su da su, što se tiče funkcionisanja njihove kuhinje, u potpunosti oslonjeni na kantonalno ministarstvo.

- Ministarstvo obezbjedi sve korisnike, što se tiče svi kuhinja koje su pod patronatom kantona. Tu su hvala Bogu i naši građani, pa mi ne oskudijevamo ni u čemu. Jeste da je bila ta velika pompa da se ukine PDV na doniranu hranu, ali evo već sam rekao koliko smo mi i od koga dobili, rekli su za Vijesti.ba iz Narodne kuhinje Stari Grad.

Sve su prilike da je pomenuti zakon doživio fijasko u svojoj praktičnoj upotrebi i samo otvorio ‘crno tržište’. Jer kako drugačije objasniti da donirane hrane nema u javnim kuhinjama, osim da završava na crnom tržištu.

Kako smo već i pisali, sada su u povlaštenom položaju oni koji žele izbjeći trošak plaćanja PDV-a na bačenu hranu. Praktično mogu čekati do zadnjih trenutaka priliku za prodaju, a onda je, kada je izvjesno da je neće prodati, dati u donaciju.

Također, širom BiH pa i njenom glavnom gradu, općepoznata su mjesta na kojima se obavlja trgovina na veliko i malo, a gdje je osnovni način plaćanja gotovina. Ovakvo rješenje dodatno je pogodovalo upravo tom tipu trgovine hranom i stvorilo prostor za bogaćenje onih koji su spremni raditi malverzacije, ali i nelojalnu konkurenciju onima koji se u svom poslovanju drže procedura i zakona ove države.

A.D

(Vijesti.ba)

Izdvajamo