0°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

09.02.2024 / 15:52 Politika - Održale sastanak

Krišto s Pirc Musar: Slovenija pruža podršku BiH na evropskom putu

Krišto s Pirc Musar: Slovenija pruža podršku BiH na evropskom putu
Foto: FENA
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je u Sarajevu s predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar o evropskim integracijama BiH i bilateralnim odnosima prijateljskih zemalja.

Krišto je zahvalila za kontinuiranu podršku Slovenije Bosni i Hercegovini i njenom evropskom putu, a posebno za inicijativu za formiranje Grupe prijatelja Zapadnog Balkana. Punopravno članstvo u Evropskoj uniji jedan je od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine i zato smatramo izuzetno važnim i očekujemo da će Evropsko vijeće u martu donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, rekla je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH. Istaknula je da je Bosna i Hercegovina u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, te da predano radi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.Krišto je pozdravila Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je usvojila Evropska komisija, te podsjetila da je uspostavljen Radni tim u BiH za izradu plana reformi za njegovu provedbu. Istaknula je da Bosna i Hercegovina podržava ideju daljnjeg ekonomskog usklađivanja Zapadnog Balkana kroz zajedničko jedinstveno tržište sa jedinstvenim tržištem EU.

Predsjedavajuća Krišto je ukazala na važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa unutar procesa proširenja i stabilizacije te pristupanja EU, te ocijenila da, u kontekstu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, ekonomska sigurnost ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, bližoj integraciji s Evropskom unijom te u suočavanju s međunarodnim prijetnjama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo