13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

12.02.2024 / 08:46 Svijet - Vatikan

Argentinski predsjednik Milei u audijenciji kod pape Franje

Argentinski predsjednik Milei u audijenciji kod pape Franje
Foto: BBC

Argentinski predsjednik Javier Milei danas će prvi puta biti primljen u audijenciju kod pape Franje, njegovog sunarodnjaka iz Buenos Airesa, kako bi izgladili odnose u trenutku kada njihova rodna Argentina prolazi kroz tešku ekonomsku krizu.

Taj 53-godišnji ultraliberalni ekonomist se nalazi u svom prvom službenom posjetu Rimu, dva mjeseca nakon dolaska na čelo države.

Očekuje se da će na audijenciji dvojica lidera razgovarati o mogućem posjetu pape Franje Argentini u kojoj nije bio od izbora za papu i dolaska na čelo Katoličke Crkve 2013. Nakon što je prošle godine u kampanji optužio Svetog oca za miješanje u politiku, Milei je ublažio svoj ton i zagovara

Milei je tokom svoje predsjedničke kampanje nazvao Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Airesa, "imbecilom" te ga je optužio za promicanje komunizma. No, potom se ispričao, kazavši da ga "poštuje kao poglavara Katoličke Crkve, kao poglavara države i kao duhovnog vođu velike većine Argentinaca".

Papa je, međutim, rekao da nije pridao previše pažnje njegovim uvredama te da je važno što političar radi kada je na položaju, a ne ono što govori u kampanji.

U novembar ga je Franjo nazvao i čestitao mu na izbornoj pobjedi, a u jučer su se dvojica smješkala i zagrlila na misi u bazilici sv. Petra tiokom kanonizacije prve argentinske svetice, časne i misionarke iz 18. stoljeća poznate kao Mama Antula, koja se odrekla porodičnog bogatstva te se posvetila karitativnom radu i jezuitskim duhovnim vježbama, u vrijeme kada su jezuiti bili prognani iz Argentine.

Otac joj je bio bogati zemljovlasnik i robovlasnik, a papa Franjo, i sam jezuit, opisao ju je kao "dar argentinskom narodu i cijeloj Crkvi". Milei, samozvani "anarho-kapitalist", također će se u ponedjeljak sastati s italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i predsjednikom Sergiom Mattarellom.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo