13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

12.02.2024 / 09:43 Svijet - Analiza ISW

Rusi izgradili barijeru 'carski voz' u okupiranoj Donjeckoj oblasti?

Rusi izgradili barijeru 'carski voz' u okupiranoj Donjeckoj oblasti?
Foto: ISW
Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj analizi stanja u Ukrajini tvrdi kako su ruske snage izgradile 30 kilometara dugu barijeru nazvanu "carski voz" u okupiranoj Donjeckoj oblasti.

Američki think tank pretpostavlja da će barijera služiti kao odbrambena linija od budućih ukrajinskih napada. Satelitske snimke od 10. maja 2023. te 6. i 10. februara 2024. pokazuju da su ruske snage tokom proteklih devet mjeseci postavile dugi niz vagona koji se proteže od okupirane Olenivke do Volnovahe, prenosi Index.

Ukrajinski izvor je izvijestio da su Rusi sastavili više od 2100 teretnih vagona u voz dug 30 kilometara. Izvor je dodao kako je sastavljanje voza započelo u julu prošle godine. Željeznička pruga između Olenivke i Volnovahe je na jednom svom dijelu udaljena otprilike šest kilometara od prve linije.

To područje fronte bilo je relativno neaktivno kada su ruske snage započele sastavljanje vlaka. Rusi su nedavno na tom području ostvarili marginalne teritorijalne dobitke. ISW upozorava kako se ne smije zanemariti mogućnost da će sastavljeni vlak imati i neke druge namjene, osim da posluži kao barijera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo