0°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

12.02.2024 / 10:08 Svijet - Poljski premijer

Tusk će posjetiti Francusku i Njemačku: 'Evropa se mora sabrati'

Tusk će posjetiti Francusku i Njemačku: 'Evropa se mora sabrati'
Foto: Arhiva / Profimedia
Donald Tusk posjetit će danas Francusku i Njemačku, javlja Reuters i ističe da se tri zemlje članice Evropske unije žele još čvršće povezati u odgovoru na pojačane sigurnosne rizike.

Sa ratom u Ukrajini koji uskoro ulazi u treću godinu i mogućim povratkom Donalda Trumpa u Bijelu kuću te posljedično upitnom predanošću SAD-a NATO savezu, Varšava, Berlin i Pariz smatraju vojno jedinstvo ključnim.

"Evropa se mora sabrati (...) to je stvar odgovora na pitanje šta će se dogoditi ako pobijedi Trump. Nemamo vremena, moramo imati veće kapacitete obrambene industrije", rekao je izvor u poljskoj vladi. Isti izvor navodi da je Evropi hitno potrebna zajednička proizvodnja oružja te da Poljska više ne blokira "stratešku autonomiju" koja za cilj ima učiniti Evropu manje ovisnom o drugima, prenosi HINA.
 
"Poljska vlada sada prvi puta govori da jačanje evropskih sigurnosno-odbrambenih kapaciteta nije u opreci sa jakim NATO-om", rekao je Dietmar Nietan, njemački zvaničnik zadužen za saradnju sa Poljskom. Odnosi Poljske i Njemačke su tokom osmogodišnje vladavine konzervativnog PiS-a zahladili jer je ta desna poljska stranka okrivljavala Berlin za sva zla, od migracijske do energetske politike.

No, sa povratkom Tuska, bivšeg predsjednika Evropskog vijeća, na čelo vlade u Varšavi, lakše će ponovo oživiti "Weimarski trokut", platforma pokrenuta 1991. za političku suradnju Njemačke, Francuske i Poljske.

Susret Tuska sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Schulzom pratit će i sastanci ministara vanjskih poslova spomenutih zemalja. Radi se o novom poticaju evropskom projektu, smatra francuski diplomatski izvor, važnim u izbornoj godini za Evropu i SAD.

Prema tom izvoru, glavne teme razgovora će biti borba protiv ruskih dezinformacija i pomoć Ukrajini te jačanje evropske vojne industrije. Jedina osjetljiva tema ostaje pitanje njemačke ratne odštete Poljskoj zbog razaranja tokom Drugog svjetskog rata.

PiS je svojevremeno zatražio isplatu 1.3 biliona eura, ali je Berlin to odbio. Nova poljska vlada zagovara "kreativnije" rješenje tog pitanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo