12°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

12.02.2024 / 11:31 Svijet - Brisel

Borrell o izjavi Trumpa: NATO nije alijansa a la carte

Borrell o izjavi Trumpa: NATO nije alijansa a la carte
Foto: Times of Israel

NATO "ne može biti alijansa a la carte", rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell 12. februara nakon što je Donald Trump najavio manju posvećenost sigurnosnom kišobranu NATO-a u Evropi ako ponovo postane američki predsjednik.

Trump je 10. februara izazvao političku buru i jezu među evropskim saveznicima Sjedinjenih Država kada je rekao da će "ohrabriti" Rusiju da napadne bilo koju zemlju NATO-a koja ne ispunjava finansijske obaveze.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je Trumpove komentare "užasnim i opasnim".

Šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da "svaka sugestija da saveznici neće braniti jedni druge podriva našu sigurnost, uključujući i onu SAD".

Član 5 Ugovora o NATO navodi da ukoliko je članica Saveza žrtva vojnog napada, svaka članica mora razmotriti taj čin kao napad na cijelu grupu zemalja, i preduzeti mjere da pomogne napadnutoj državi.

Bivši predsjednik SAD često kritikuje članice NATO da premalo finansiraju Alijansu.

Tokom mitinga u Južnoj Karolini, Tramp je rekao da je razgovarao sa šefom države jedne NATO članice, ali ga nije imenovao.

Izjava stiže nakon što je Tramp, vjerovatni kandidat Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima u novembru, izvršio pritisak na Republikance u Kongresu da blokiraju akt koji bi obezbjedio novu pomoć Ukrajini.

Bijela kuća je oštro reagovala na Trampove izjave.

"Podsticanje invazija od strane ubilačkih režima na naše najbliže saveznike je užasavajuće i besmisleno", rekao je portparol Bijele kuće, Andrew Bates u subotu veče.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo