14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

12.02.2024 / 11:59 Svijet - VDP

Procvat tržišta: Oštro pale cijene nekretnina u Njemačkoj

Procvat tržišta: Oštro pale cijene nekretnina u Njemačkoj
Foto: Ilustracija
Cijene komercijalnih nekretnina u Njemačkoj oštro su pale u četvrtom tromjesečju 2023. godine, pokazali su podaci bankovnog udruženja VDP, otkrivajući utjecaj viših troškova finansiranja i gradnje.

U razdoblju od oktobra do decembra cijene su bile manje za 12.1 posto nego u istom razdoblju 2022. godine, izračunali su u udruženju. To je najveći pad od kada VDP objavljuje podatke, prenosi HINA.

U cijeloj prošloj godini pale su za 10,2 posto, nakon gotovo stagnacije u 2022. i 2021., pokazuju podaci udruženja.

„Promjena trenda u kretanju cijena nekretnina još se ne nazire, uprkos učestalim špekulacijama u javnosti. Kako stvari sada stoje, situacija će biti teška i u 2024.”, rekao je izvršni direktor VDP-a Jens Tolckmitt.

Snižavanje kamatnih stopa u eurozoni potaknulo je procvat tržišta nekretnina, posebno u Njemačkoj, ali Evropska centralna banka (ECB) počela ih je podizati u julu 2022. kako bi obuzdala inflaciju. Od jula 2022. do septembra 2023. podigli su ih za 4,5 postotnih bodova.

Viši troškovi finansiranja i poskupljenje građevinskih materijala zadali su probleme nekretninskim i građevinskim kompanijama. Austrijska grupa Signa objavila je stečaj, a ECB strahuje od mogućih problema u naplati kredita.

"Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova finansiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto, izračunao je ECB u izvještaju objavljenom krajem prošle godine.

"Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerovatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog 'pojačala", upozorili su.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo