0°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

12.02.2024 / 11:59 Ostali sportovi - Sezona 23/24.

Otkazan FIS Europa Cup u OC Bjelašnica

Otkazan FIS Europa Cup u OC Bjelašnica
Foto: Ilustracija

Zimsku sezonu i skijanje 2023/2024. obilježile su neuobičajeno visoko temperature zraka, sa izostankom padavina i velikim brojem otkazivanja takmičenja.

Svjetski kup u skijanju se suočio sa najvećim brojem otkazivanja u posljednjih nekoliko godina, odražavajući nemilosrdnu borbu protiv neumoljive sile prirode.

Sezona skijaških takmičenja je počela sa iščekivanjem i uzbuđenjem, da bi nas dočekalo razočaranje-kultni Garmisch-Partenkirchen je u januaru ove godine morao otkazati utrke spusta i veleslaloma, zbog nedostatka snijega. Zatim trka Svjetskog kupa u Soldenu u Austriji otkazana zbog nepovoljnih vremenskih uslova, s kasnijim otkazivanjima u Zermattu u Švicarskoj i Beaver Creeku u SAD-u, potom otkazivanja u francuskom Chamonixu.

Dugotrajni toplotni talas zahvatio je cijelu Evropu, pogoršavajući situaciju. Visoke temperature spriječile su pripremu skijaškog terena u Olimpijskom centru Bjelašnica za predstojeći FIS Europa Cup u Super-G discipline koji je zakazan za 17. i 18. februar, naglašavajući krhkost sportova na otvorenom pred klimatskim promjenama.

Ova odluka donesena je nakon detaljnog razmatranja i konsultacija organizacionog odbora ZOI’84 i OC Bjelašnica sa Međunarodnom skijaškom federacijom (FIS), i daje prioritet sigurnosti, dobrobiti svih učesnika i prioritet integritetu takmičenja. Organizacioni odbor, u saradnji sa FIS-om, kontinuirano je pratio vremenske prilike i uslove u nadi da će takmičenje biti održano. Međutim, neuobičajeno visoke temperature i nedovoljna pokrivenost snijegom, zbog čega su padine neprikladne za održavanje skijaškog događaja, nisu ostavile nijednu drugu opciju osim da se događaj otkaže.

"Duboko žalimo što moramo otkazati FIS Europa Cup. Odluka nije donesena lako, ali naša primarna briga je uvijek sigurnost svih učesnika. Cijenimo razumijevanje i saradnju svih zainteresovanih strana tokom ovog izazovnog vremena. Upućujemo izvinjenje svim sportistima, trenerima, sponzorima i gledaocima na koje ova odluka utiče", rekao je Jasmin Mehić, direktor KJP ZOI’84.

Otkazivanje takmičenja FIS Europa Cup naglašava izazove koje postavlja klimatska varijabilnost i imperativ prilagođavanja promjenjivim uslovima životne sredine. Iako su razočarani otkazivanjem, organizatori ostaju nepokolebljivi u svojoj posvećenosti promociji i razvoju skijaškog sporta u OC Bjelašnica.

Kumulativni uticaj otkazivanja naglašava ogromne izazove sa kojima se suočavaju i sportisti i organizatori. Sezona skijanja 2023/2024. ostat će zapamćena kao test otpornosti i prilagodljivosti, obilježena najvećim brojem otkazivanja skijaških takmičenja u posljednjih nekoliko godina. Usred nedaća, Međunarodna skijaška federacija (FIS) potvrdila je svoju posvećenost sportu, potvrdivši svoje mjesto u kalendaru za narednu sezonu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo