26°C
Mostar 34°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 29°C

12.02.2024 / 13:14 Regija - Nakon protesta

Kurti: Kosovo neće mijenjati odluku CBK o ukidanju dinara

Kurti: Kosovo neće mijenjati odluku CBK o ukidanju dinara
Foto: Reporteri
Kosovski premijer Albin Kurti kazao je da Kosovo neće mijenjati odluku kosovske centralne banke o ukidanju dinara u platnom prometu ni nakon kritika iz Evropske unije i SAD-a.

"Ne možemo promijeniti ovu odluku. Nećemo imati nikakvu vrstu kaznenih mjera, ne želimo nikoga kažnjavati”, rekao je Kurti koji boravi u službenoj posjeti Velikoj Britaniji gdje će učestvovati u raspravi o sigurnosnim izazovima sa kojima se suočava zapadni Balkan.

Kurtijeva izjava dolazi isti dana u kojem kosovski Srbi u Sjevernoj Mitrovci protestuju kao bi skrenuli pažnju na položaj srpske zajednice nakon što je odlukom centralne banke Kosova (CBK) o uvođenju eura u platni promet ukinuto plaćanje srpskim dinarima.

Platni promet Srbije u kontinuitetu je funkcionisao na Kosovu i nakon ratnih sukoba 1999. u većinski srpskim sredinama, a dinari su posredstvom Trezora Srbije bili u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima.

No, Kurti je u intervjuu britanskom Bloombergu rekao da se njegova Vlada neće miješati u rad centralne banke Kosova u provedbi odluke koja je stupila na snagu 1. februara a prema kojoj se platni promet na Kosovu obavlja u eurima.

Kurti je kazao kako će Srbi na Kosovu imati dovoljno vremena da se prilagode novoj odluci te dodao kako se odluka ne može promijeniti.

Odluka CBK pojačala je zabrinutost srpske zajednice jer plate i penzije iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupovinu i prodaju, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje odluke jer drži da bi mogla imati negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Guverner kosovske centralne (CKB) banke Ahmet Ismaili kazao je da se time kontroliše sav novac u prometu i on postaje transparentan te da nigdje u svijetu ne postoji sistem gdje neregistrovane institucije obavljaju novčani promet.

Ismaili objašnjava da novac iz Srbije može biti uplaćen i lokalnim samoupravama sa većinski srpskim stanovništvom te naglašava da je to "transparentno i sigurno finansiranje“.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je, reagujući ranije na tu odluku, kako ona predstavlja pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa Kosova. Istakao je uvjerenje da to međunarodna zajednica neće dopustiti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo