13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

12.02.2024 / 14:49 BiH - MO BiH

Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH
Foto: FENA

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH organizirali su danas svečanost povodom stupanja na snagu novog Zakona o ujednačavanju penzija u Federaciji BiH, ostvarenih po Zakonu o službi u OS BiH.

Na svečanosti su prisustvovali ministar odbrane BiH Zukan Helez, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH general Mirsad Ahmić, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, te bivši i sadašnji pripadnici OS BiH.

Ovim zakonom je otklonjena velika razlika u penzijama bivših pripadnika OS BiH, vojnim osiguranicima, koji su penzionisani nakon 2018. godine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Prisutnima se na svečanosti obratio ministar odbrane BiH Zukan Helez, navodeći da je stupanjem na snagu novog zakona PIO/MIO FBiH ispravljena nepravda i diskriminacija prema profesionalnim vojnim lica u ostvarivanju i korištenju prava na penziju.

Nakon što je Helez preuzeo dužnost ministra odbrane BiH, formirao je Radnu grupu na čelu s generalima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH s ciljem eliminacije nejednakosti u visini vojnih penzija.

- Danas želim izraziti posebno zadovoljstvo činjenicom da je počela isplata penzija uz primjenu povećanog koeficijenta, na opće zadovoljstvo ne samo korisnika penzija i članova njihovih porodica, nego i nas koji se nalazimo na čelu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH - istaknuo je ministar Helez.

On je na kraju zahvalio svim osobama koje su dale doprinos u ispravljanju ove diskriminacije, navod se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo