18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

12.02.2024 / 20:12 Svijet - Matthew Miller

SAD: Dogovor o taocima u Gazi i dalje 'moguć'

SAD: Dogovor o taocima u Gazi i dalje 'moguć'
Matthew Miller / Agencije
Sjedinjene Američke Države navele su u ponedjeljak da i dalje nastoje da se postigne dogovor o oslobađanju taoca u Pojasu Gazi i ponovile upozorenje da Izrael ne pokreće ofanzivu u gradu Rafa bez plana kako osigurati sigurnost civila.

Izvori upoznati s razvojem događaja rekli su da se očekuje da direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns boravi u utorak u Kairu na novoj rundi pregovora o sporazumu uz posredovanje Katara, pošto je Izrael odbacio prvobitni odgovor Hamasa, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

"U prijedlogu koji je došao od Hamasa bio je niz zaista neodrživih stvari, ali vjerujemo da je dogovor moguć i nastavićemo da radimo na njemu", rekao je novinarima portparol Sate Departmenta Matthew Miller.

"Mislimo da su prednosti pauze i dogovora za taoce ogromne, ne samo očigledno za taoce koji bi bili oslobođeni, već i za humanitarne napore u Gazi i za našu mogućnost da počnemo da radimo na stvarnom i trajnom, održivom rješenju ovog sukoba", rekao je on.

Prema prijedlogu – koji je prvi put iznesen u razgovorima u Parizu u kojima su učestvovali Bernsa i visoki izraelski, katarski i egipatski zvaničnici – privremeno bi bile zaustavljene borbe u zamjenu da Hamas oslobodi taoce.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, poslije prošlosedmičnih razgovora sa državnim sekretarom Antony Blinkenom, odbacio je Hamasov kontraprijedlog i obećao da će zadati "fatalni udarac" toj ekstremističkoj organizaciji koja je izvela napad 7. oktobra na Izrael.

U Izrael su u ponedjeljak stigla dva oslobođena taoca poslije noćnog bombaškog napada u Rafi u kojem je poginulo oko 100 ljudi, uključujući taoce.

Udari su uslijedili nekoliko sati pošto je Netanyahu razgovarao telefonom s predsjednikom Joe Bidenom koji je rekao da se SAD protive napadu na Rafu – gdje se od početka rata sklonilo više od milion Palestinaca – bez plana kako osigurati sigurnost za civile.

"Jasno ćemo staviti do znanja – kao što smo uradili prošlog vikenda, kao što je predsjednik učinio u razgovoru tokom vikenda – da bez takvog plana koji je vjerodostojan i koji oni mogu da izvrše, mi ne podržavamo pokretanje vojne operacije punog obima", rekao je Miller.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo