0°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

13.02.2024 / 06:00 Svijet - Berlin

Lindner: Za transatlantsko partnerstvo nebitno je ko je u Bijeloj kući

Lindner: Za transatlantsko partnerstvo nebitno je ko je u Bijeloj kući
Christian Lindner / Agencije
Transatlantsko partnerstvo između Sjedinjenih Država i evropskih saveznika nastavit će se bez obzira ko je u Bijeloj kući, izjavio je njemački ministar finansija u ponedjeljak, ...

... u jeku burniih reakcija zbog kritičnih primjedbi bivšeg američkog predsjednika Donald Trumpa prema NATO-u.

Kandidirajući se za još jedan predsjednički mandat na izborima u novembru, Trump je tokom predizbornog skupa u subotu sugerirao da neće braniti saveznike iz NATO-a koji nisu uložili dovoljno u vojsku, i da će čak ohrabriti Rusiju da ih napadne.

- Bez obzira na to ko je u Bijeloj kući, mi imamo prevashodni interes da nastavimo sarađivati preko Atlantika, ekonomski, politički, ali i u pitanjima sigurnosti - kazao je njemački ministar finansija Christian Lindner.

Govoreći tokom posjete Londonu, Lindner je izjavio da Britanija i Njemačka dijele slične izazove kada je u pitanju jačanje sposobnosti slobodne trgovine.

- Nakon prvih izjava Donalda Trumpa, taj dijalog je od posebne važnosti - kazao je Lindner prije nego što je otišao na sastanak s britanskim kolegom Jeremyjem Huntom.

- Suočavamo se s velikim izazovima kao evropske članice NATO-a - izjavio je Lindner, dodajući da su evropski mir i poredak slobodne trgovine dovedeni u opasnost ruskom invazijom na Ukrajinu 2022. godine.

Lindner je, govoreći o odlasku Britanije iz Evropske unije 2020. godine, također kazao da je Brexit otežao poslovanje u Britaniji njemačkim kompanijama, što znači da je bliski dijalog između dvije zemlje od ključnog značaja.

- Ta intenzivna razmjena mišljenja i dijalog su neophodni jer se, nažalost, više ne možemo redovno viđati u okviru Evropske unije - kazao je Lindner, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo