13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

13.02.2024 / 14:00 BiH - Razgovor za Vijesti

Cero o imovini BiH na Jahorini: Schmidt mora iskoristiti Bonske ovlasti!

Cero o imovini BiH na Jahorini: Schmidt mora iskoristiti Bonske ovlasti!
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Vlada RS nedavno je prihvatila ponudu kompanije "Drvo-export" iz Teslića, za kupovinu 56 duluma zemljišta na Jahorini, kako su Vijesti prve izvijestile.

Ovim potezom je Vlada RS-a, to jeste konkretno entitetsko Ministarstvo trgovine i turizma prekršilo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Muharem Cero, stručnjak za pitanje državne imovine je za Vijesti.ba pojasnio da je ustrajavanje na ovome prva prava reakcija "srpske politike“ na O'Brienovu izjavu u Sarajevu.

- Ovdje riječi ništa više ne znače. Jasno je da smo uvedeni u proces nepoštivanja presuda Ustavnog suda, ovo je direktan prst u oko Bosni i Hercegovini, jasan je Cero.

On oštro zaključuje da prava adrese za ove postupke više nisu ni Pravobranilaštvo niti Tužilaštvo BiH, nego visoki predstavnik.

- Jedina reakcija koja može biti efikasna jeste ona od Christiana Schmidta, radi se o njegovom zakonu o zabrani raspolaganja. Radi se o presudama Ustavnog suda, to jeste o njihovom neprovođenju. Pored ostalog, barem ja imam takav utisak, da je posjeta O'Brina bila s ciljem da postakne upotrebu Bonskih ovlasti. A to jeste jedina, očekivna i prizivana reakcija, da se stave van snage te pravne radnje, to jeste odluku o prodaji Vlade RS i sve ostale povezane odluke, dodaje on.

Cero pojašnjava da je ovo svojevrsni "transparentni presedan" u postupanju vlasti u RS i prvi u nizu od više stotina protupravnih radnji vezanih za državnu imovinu.

- Tim radnjama se postepeno prenosi imovina države i prava raspolaganja na RS. Zatim slijede i drugo i treće prometovanje, gdje se onda raznim postupcima priča usloži, kaže on.

Također napominje da je izostajanjem reakcije od strane nadležnih „laknulo mnogima u FBiH i kantonima, koji su se bavili istom vrstom prenosa vlasništva".

- I pravi učinak svega ovoga jeste da sistem nije jači od koruptivno/kriminalne mafije, koja se u ovim postupcima enormno bogati. Proizvodi se jedno faktičko stanje a koje će vrlo teško biti promijeniti. Ovdje se radi o teškim koruptivnim djelima, a Tužilaštvo se još nije oglasilo, kaže Cero te dodaje:

„Ako se ovo dovede u vezu sa jučerašnjim izjavama Milorada Dodika, onda postaje jasno da preostaje samo onaj zadnji čin. A to je pravno samoodređenje. Očigledno da nije došlo do korekcije političkih projekata, to što u javnom prostoru spominje put u EU. Mislim da je to samo „ambalažiranje“, a konačan cilj je promjena ustavno pravnog karaktera BiH. Svođenje Bosne i Hercegovine na državnu zajednice tipa unije, konfederacije.“

Cero na kraju napominje da se ipak sve moglo zaustaviti unutar institucija Bosne i Hercegovine, no da one zbog svoje strukture ne mogu odgovoriti na ovakve reakcije.

- I upravo zato se treba očekivati reakciju visokog predstavnika. Ovo sve s potezima vlasti RS, je odgovor na izjave O'Briena. A nisam siguran da će doći do kontra odgovora od OHR-a i PIC-a, na nama je da čekamo i da vidimo da li će se to dogoditi, zaključuje Cero.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo