9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

15.02.2024 / 22:11 Kultura - Festival Sarajevska zima

Otvorena izložba art fotografije 'Fasade i interijeri gradova svijeta'

Samostalna izložba art fotografije pod nazivom "Fasade i interijeri gradova svijeta" otvorena je večeras u prostorijama SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu, u okviru Međunarodnog festivala Sarajevska zima.

Autorica izložbe, arhitektica Azra Hajradinović, je kazala da je izloženo 20 radova na kojima su predstavljene građevine iz Švedske, Nizozemske, Amerike, Njemačke, Austrije, Hrvatske i BiH, a 40 radova je izloženo multimedijalno.

Hajradinović je govorila o interijerima i fasadama gradova svijeta, odnosno priči koju pričaju gradovi kroz arhitekturu, odnosno kroz fizičke strukture samog grada.

- Ono što sam htjela pokazati ovom izložbom jeste da i spoljašnjost i unutrašnjost jedne građevine jeste jedna cjelokupna priča koja priča o toj fizičkoj strukturi. Dok, ako imamo dobru spoljašnjost, a lošu unutrašnjost, odnosno dobru fasadu, a loš enterijer, onda sama fizička struktura nije kako treba - pojasnila je Hajradinović.

Po njenim riječima, kako je god važna fasada jednog grada, tako je važan i enterijer istog.

- Ono što priča spoljašnjost, to bi trebala pričati i unutrašnjost. Međutim, na Balkanu nije to baš uvijek slučaj, dok u svijetu najčešće one građevine koje imaju jako dobar spoljašnji izgled, unutra se ponavlja ista ta priča - kazala je Hajradinović.

Dodala je da "kod nas ovdje mi puno više pažnje posvećujemo enterijeru, nego eksterijeru, spoljašnjosti, što je jako loše i za neke tehničke sposobnosti same građevine u odnosu na enterijer koji uvijek bude mnogo bolji".

Direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić je kazao da je arhitektica Azra Hajradinović stručnjak za interijere i za fasade, te da se ovom izložbom prvi put predstavlja sarajevskoj publici sa motivima svojih fotografija, putovanja po svijetu i otkrivanja unutrašnjeg bića i strukture svake zgrade, ali i spomenika kulture i onoga što gradi i danas tu arhitekturu.

- Ovo što je ona danas pokazala svjedoči zapravo da nova generacija jeste posvećena i arhitekturi i urbanom životu grada, ali također i arhitekturi muzike, uopće umjetnosti koju mi jednostavno moramo činiti, tvoriti iz dana u dan, da bi se stvorio ambijent u kojem fasade neće biti Potemkinova sela iza kojih će stajati ruševine i ruine, nego će biti povezana ta unutrašnja struktura grada sa njenim licem - naveo je Spahić.

Dodao je da je ovo lice svakog grada, preko kojeg se prepoznaje jednako Sarajevo kao i Amsterdam, jednako New York kao i Berlin.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo