17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

16.02.2024 / 11:15 BiH - Korak ka EU

Delegati u Domu naroda BiH usvojili Zakon o sprečavanju pranja novca

Delegati u Domu naroda BiH usvojili Zakon o sprečavanju pranja novca
Foto: Screenshot
Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izglasali su danas Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji predstavlja jedan od tri uslova za otvaranje prisupnih pregovora s EU u martu.

Zakon je ranije po hitnoj proceduri usvojen u Predstavničkom domu BiH, ali su ga poslanici SNSD-a bez ikakvog povoda i iz samo njima znanih razloga oborili tada u Domu naroda uprkos tome što ga je pripremio DNS-ov ministar Nenad Nešić.

Zbog toga je moralo doći do dodatnog usaglašavanja kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH nakon čega je ponovo upućen u Dom naroda po hitnoj proceduri.

Osim što je ovaj zakon, pored zakona o sudovima i zakona o sukobu interesa, jedan od prioriteta EU kako bi konačno dobili otvaranje pregovora, a što smo propustili da dobijemo u decembru, on je također važan i kako bi spriječili negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL).

Delegacija MONEYVAL-a boravi u BiH od 12. februara upravo s ciljem ocjene napretka BiH iz ove oblasti, a za šta nam je bilo neminovno usvajanje zakona.

Ovim je ispunjen važan preduslov za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo