8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.02.2024 / 17:01 Politika - Izbor u Predsjedništvo

Prijedlog HNS-a za Izborni zakon neprihvatljiv partnerima i strancima

Prijedlog HNS-a za Izborni zakon neprihvatljiv partnerima i strancima
Foto: FENA
Iz HNS-a su nedavno u javnost plasirali svoj prijedlog načina izbora članova Predsjedništva BiH.

Desilo se to u momentu intenziviranja aktivnosti oko usvajanja izmjena Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na 'integritet izbornog procesa'. No, sve su prilike da HNS, odnosno HDZ ne želi riješiti ništa dok se ne izmjeni dio za koji su zainteresovani – način izbora u Predsjedništvo BiH.

HDZ je zainteresovan da se ovo pitanje riješi bez izmjena Ustava, na što su u više navrata reagovali iz Ambasade SAD u BiH porukom da se “izborni zakon ne može mijenjati bez promjena Ustava BiH”.

S druge strane lider HDZ-a Dragan Čović tvrdi da se slaže da je najbolji put promjena Ustava, ali …

- Mi smo to podržali kada su kolege iz Trojke pokrenuli takvu inicijativu, ali smo svjesni da mi danas nemamo parlamentarne većine za tako nešto. I zbog toga nećemo robovati, bez obzira na stavove svih kolega i međunarodnih institucija, da zbog toga ostavimo status quo. Bojim se da neki od kolega žele zadržati takvo stanje. Ja sam rekao, nikad više mogućnost da u ime hrvatskog naroda bira predstavnike. Bez obzira je li to Dom naroda ili Predsjedništvo BiH. I onda s te strane poruka njima, ako stvarno volite BiH nemojte na taj način razmišljati. Idemo raditi ono što nam treba za 2026. godinu, da se zaštiti, da odvratimo malo one koji žele BiH držati u 19. stoljeću, rekao je Ćović.

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković jučer je poručio da izmjene Izbornog zakona koje je predložio Hrvatski narodni sabor za "Trojku" nisu prihvatljive.

Osim toga, i nekoliko zvaničnika SDP-a već se javno oglasilo kako prijedlozi HNS-a, odnosno HDZ-a nisu prihvatljivi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo