7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

17.02.2024 / 07:31 Zanimljivosti - Prijave do aprila

NASA traži volontere za simulaciju života na Marsu

NASA traži volontere za simulaciju života na Marsu
Foto: EPA
Američka svemirska agencija NASA traži četvero motiviranih kandidata za jednogodišnju simulaciju života na crvenom planetu.

Počevši od proljeća 2025. četvero volontera će provesti 12 mjeseci u "Mars Dune Alpha" u Houstonu, simulacijskom mjestu veličine oko 160 kvadratnih metara, po uzoru na zamišljenu stanicu za istraživanje Marsa, objavila je NASA u petak.

Istraživačka stanica je modularna 3D ispisana konstrukcija u svemirskom centru Johnson u Houstonu.

Program će simulirati izazove misije na Marsu, uključujući ograničenja resursa, kvarove opreme, kašnjenja komunikacije i okolišne stresore. Zadaci posade uključuju simulirane svemirske šetnje, robotske operacije, održavanje staništa, tjelovježbu i uzgoj usjeva.

Ovo je već druga takva simulacija koja je dio NASA-inog programa "CHAPEA" (Crew Health And Performance Exploration Analog) koji ima za cilj pripreme za misije na Mars.

Prijave su otvorene do 2. aprila, a kandidati moraju imati diplomu iz prirodnih nauka, biti u dobi od 30 i 55 godina, "zdravi, motivirani", nepušači i imati američko državljanstvo ili stalni boravak. Također moraju vladati engleskim jezikom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo