13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

17.02.2024 / 09:25 BiH - Udruženja žrtava

Apel međunarodnoj zajednici nakon promocije zločinca Ćorića

Apel međunarodnoj zajednici nakon promocije zločinca Ćorića
Foto: Ilustracija
Predstavnici Udruženja žrtava uputili su apel međunarodnoj zajednici, a povodom održanog predstavljanja knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića 'In vino libertas, Autobiografski zapisi iz Haaga' u organizaciji Naklade Pavičić.

"Promocija knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića u prepunoj dvorani Doma Hercega Stjepana Kosače u Mostaru pokazuje da izjave Lidije Bradare, Sanje Vlaisavljević i Darija Kordića nisu samo vapaj pojedinaca ili grupe ostrašćenih nacionalista, već organizovani sistem koji je nastao u dvadesetim godinama i opstao unutar tog okvira", stoji u apelu.

Također, udruženja žrtava ističu kako uporni pozivi međunarodnim i domaćim organizacijama i pojedincima nemaju za cilj spašavanje njih, već apel da takve grupe i pojedinci postaju opasnost za demokratiju u cijeloj EU.
 
"Već godinama upozoravamo da su ratni zločinci u svojim zajednicama glorificirani kao heroji - Šljivančanin podučava studente po Srbiji, na što se cijela Hrvatska zgražava, Valentin Ćorić promoviše knjige po Hrvatskoj i dijelu BiH pod kontrolom Hrvatske, na što se Hrvatska ne zgražava, već odobrava. Fikret Abdić obučava unuke kako da nastave njegovim stopama", naglašavaju Udruženja žrtava, te dodaju:

"Za sve njih je zajednički nazivnik: presuđeni ratni zločinac!

Ponovo pozivamo međunarodne i domaće zvaničnike da u potpunosti obustave kontakte sa svim osobama koje veličaju ili na bilo koji način podržavaju presuđene ratne zločince.

Ovo nije samo naš vapaj, ovo je zakonska obaveza svakoga ko živi i radi u Bosni i Hercegovini! (Član 145a, Krivičnog zakona BiH)."

Zahtjev je dostavljen Evropskoj komisiji, Uredu visokog predstavnika (OHR), OSCE, te Ujedinjenim nacijama (UN).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo