0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

19.02.2024 / 13:31 Politika - Šutnja iz Delegacije

Sattler prešutio Čovićevo prisustvo na promociji knjige ratnog zločinca

Sattler prešutio Čovićevo prisustvo na promociji knjige ratnog zločinca
Foto: Vijesti.ba
Ambasada SAD u BIH direktno je kritikovala predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zbog prisustva na promociji knjige zločinca Valentina Ćorića.

"Dragan Čović se prije dva dana ponosno pohvalio opredijeljenošću za 'izgradnju evropske BiH za sve'. Čović je na promociji knjige u Mostaru odlučio javno odati počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od zloglasne 'hercegbosanske šestorke' koju je međunarodni sud osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", naveli su iz Ambasade SAD.

Dodali su da je Čovićevo javno iskazivanje podrške osuđenom ratnom zločincu je anatema za evropske vrijednosti koje on navodno zastupa i tvrdi da podržava.

"Javnoj podršci i veličanju osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u 'evropskoj BiH za sve'. Sramotno je ponosno sudjelovanje Čovića na manifestaciji odavanja počasti odgovornom za tolike užasne zločine. Dodatnu uvredu žrtvama daje činjenica da je događaj održan u jednoj od navodno zajedničkih kulturnih ustanova Grada Mostara. Čelnici koji ispovijedaju predanost evropskim vrijednostima trebali bi voditi primjerom, a ne odavanjem počasti ratnim zločincima i ponovnim otvaranjem starih rana", zaključili su iz Ambasade SAD.

S druge strana, dok Ambasada SAD jasno ukazuje šta jesu, a šta nisu evroopske vrijednosti, u Delegaciji EU u BIH šutnja. Šef Delegacije EU u BIH Johan Sattler, koji je svojeveremeno Čovića proglasio “šampionom evropskih integracija”, nije našao za shodno ili se nije usudio da reaguje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo