3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

19.02.2024 / 16:21 Regija - Problem za Zagreb

Hrvatskoj prijeti tužba Evropske Unije

Hrvatskoj prijeti tužba Evropske Unije

Hrvatska je od Evropske komisije dobila obrazloženo mišljenje o povredama evropskog prava zbog neusklađivanja s direktivom o pomorskoj strategiji i, ako u roku od dva mjeseca ne odgovori Komisiji, prijeti joj tužba.

Obrazloženo mišljenje od EK Hrvatska je dobila 7. februara, kao i Danska, Grčka i Malta. Države članice su bile dužne da do 31. marta 2022. godine revidiraju i dopune svoje programe mjera.

EK je u februaru prošle godine uputila službene opomene dijelu članica da to učine i neke od njih to su i učinile, međutim Hrvatska, Danska, Grčka i Malta nisu.

Okvirna direktiva o pomorskoj strategiji sveobuhvatna je politika za zaštitu morskog dobra evropskih mora uz istovremeno omogućivanje održive upotrebe morskih dobara i usluga.

Direktivom se od članica EU-a zahtijeva da procijene stanje kvaliteta morskog dobra, uspostave odgovarajuće ciljeve i izrade odgovarajuće programe praćenja.

Zahtijeva se takođe da sprovedu mjere za postizanje ključnog cilja direktive koji se odnosi na postizanje "dobrog stanja okoline" svih morskih voda.

"Ministarstvo privrede i održivog razvoja ulaže izuzetne napore kako bi u roku koji je Evropska komisija navela u svom obrazloženom mišljenju izvijestila Komisiju o ispunjenju obveza iz okvirne direktive", rekli su Hini u tom ministarstvu, prenosi Euronews.

Poručili su da Ministarstvo, u saradnji s drugim nadležnim tijelima, intenzivno radi na dovršetku svih propisanih procedura kako bi u što skorijem roku predmetni dokument usvojila Vlada, a što je ključna formalna pretpostavka za dovršetak ovog postupka.

Ministarstvo kašnjenje opravdava, uz ostalo, zbog opsežnosti tema dokumenta, kao i širine obaveza koje proizlaze iz direktive koje je potrebno uzeti u obzir prilikom određivanja i usklađivanja mjera. Navodi i integralni karakter programa mjera 2022.- 2027. kao i složenost postupka strateške procene uticaja na okolinu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo