3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

19.02.2024 / 17:00 BiH - Besmisleni propisi

Srbija staje u kraj lažnim bolovanjima, brojne zloupotrebe i u BiH!

Srbija staje u kraj lažnim bolovanjima, brojne zloupotrebe i u BiH!
Foto: Vijesti.ba / Ilustracija

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da zloupotrebe sa otvaranjem bolovanja na radnom mjestu svima nanosi ogromnu štetu.

Ona je poručila da će uvođenjem sistema e-bolovanja biti riješen taj problem, jer će postupak biti mnogo transparentniji. Brnabić je tako odgovorila na pitanje novinara da prokomentariše to što su neki strani investitori u Nišu prijavili da je bilo previše bolovanja radnika, nakon čega je Ministarstvo zdravlja naložilo inspekciju u zdravstvenim ustanovama gdje je bilo najviše takvih bolovanja prijavljeno.

"Pod jedan, ako imate takav apsentizam, a u Nišu je zaista bio značajno veći nego u ostatku Srbije, onda ćete imati problem da će investitori krenuti da odlaze, tako da nećemo imati radna mjesta. Pod dva, imaćete problem da novi investitori neće dolaziti. Tako da je to problem za sve ostale radnike, za sve ostale ljude, za mlade ljude u Nišu", rekla je Brnabićeva.

Ona vjeruje da će se taj problem rešiti na sistematičniji način kada bude uvedeno e-bolovanje, tako da će uzimanje bolovanja biti mnogo transparentnije.

"Vjerujem da onda neće biti potreba za takve vanredne inspekcije, a vjerujem da će to zaista biti zaštita ljudima koji žele da rade, koji ozbiljno, odgovorno rade i investitorima koji žele da dođu i investiraju u Niš. Ali, takođe značiće i domaćim kompanijama koje onda mogu da računaju na to da će zaista samo bolesni ići na bolovanje, a da oni koji nisu bolesni, ako neće da rade, da daju otkaz, a ne da zloupotrebljavaju bolovanje", poručila je Brnabićeva.

Sličan problem je i u BiH. Pogotovo u Federaciji BiH gdje ima četiri puta više bolovanja od prosjeka EU. Broj dana bolovanja koji idu na teret poslodavca iznosi 42. Zbog sumnje u zloupotrebu iz Udruženja poslodavaca su predložili smanjenje na 15 dana.

Prema podacima koje su Vijesti.ba dobile u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, u ovom je kantonu u 2022. godini otvoreno 2477 bolovanja u trajanju dužem od 42 dana. Na osnovu podataka Sektora za ekonomiku i finansiranje, u 2022. godini je na ime naknade plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad izdvojeno skoro devet miliona maraka. Tačnan iznos je 8.844.418 KM.

"Imamo četiri puta više bolovanja od prosjeka EU. Mi nismo bolesna nacija, ovdje se isključivo radi o zloupotrebi bolovanja, i ovaj član ide prema smanjenju zloupotrebe na način da jednostavno čitav taj sistem koji odobrava bolovanje mora shvatiti da onda da će plate tim radnicima ići na teret Fonda odakle oni dobivaju plate, a neće ići na teret kompanija. Važno je da napomenemo da radnik ovdje nije oštećen, radnik će svoju platu za prvih 15 dana dobiti od poslodavca, poslije toga od Fonda zdravstvenog osiguranja. Ovdje će biti oštećeni oni koji zloupotrebljavaju bolovanje", rekao je za Vijesti predsjednik UPFBIH Adnan Smailbegović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo