9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

20.02.2024 / 10:44 BiH - Sarajevo

BiH godišnje registruje oko 34.000 dolazaka migranata

BiH godišnje registruje oko 34.000 dolazaka migranata
Foto: Arhiv
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica kazao je da se u Bosni i Hercegovini godišnje registruje oko 34.000 dolazaka migranata, od kojih u Kantonu Sarajevo na dnevnom nivou boravi oko 1.000.

Kazao je to tokom dvodnevne konferencije "Dobre prakse u integraciji migranata", koju su u Sarajevu organizirali MUP Kantona Sarajevo, uz podršku Misije OSCE-a u BiH i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR).

Katica je istakao da migranti u KS najčešće borave u privremenim prihvatnim centrima Blažuj i Ušivak te da se otprilike zadržavaju do sedam dana. Tvrdi da su četiri petine njih samci, a jednu petinu njih čine porodice.

- Ta populacija trenutno nije sigurnosni problem i ne predstavljaju veću prijetnju od lokalnog stanovništva – istakao je Katica.

Šefica Sekcije za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH Esther Garcia Fransioli kazala je da se promjenom dinamike migracija, mijenjaju i izazovi te da je očuvanje prava migranata i izbjeglica od suštinskog značaja za kohezivno, stabilno demokratsko društvo.

Istakla je da je Misija OSCE-a u BiH od 2018. godine aktivno angažovana u rješavanju problema migracija, kada su proveli procjenu situacije.

Navodi da obuka ima za cilj povećanje nivoa svijesti o međunarodnim standardima i obavezama država članica OSCE-a u vezi sa integracijom migranata, čime bi ojačali kapacitete domaćih vlasti i organizacija civilnog društva.

Savjetnica za migracije i slobodu kretanja OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava Alice Szczepanikova naglašava da povećanje nivoa poštovanja prava migranata predstavlja jednu od ključnih oblasti njihovog rada te da ulaganje u integraciju migranata i izbjeglica predstavlja dugoročan i održiv odgovor na izazove povezane s migracijom.

Smatra da su takvi napori potrebniji nego ikada u vremenu kada je broj prisilno raseljenih ljudi koji su potražili zaštitu u državama članicama OSCE-a rekordno visok, a antimigrantska retorika sve istaknutija u oblikovanju političkog okruženja.

Dodala je da uspješna integracija nije važna samo zbog migranata nego i zbog šire sigurnosti država domaćina i svih država članica OSCE-a.

- Učeći iz iskustva uspješnih modela i jačajući saradnju međunarodnih, državnih i lokalnih aktera, može se izgraditi inkluzivna i otporna zajednica te migrantima i izbjeglicama pružiti dostojanstven život - zaključila je.  

Konferenciji prisustvuju predstavnici resornih ministarstava Kantona Sarajevo koja se bave problematikom migranata, socijalnih službi, te nevladinih organizacija.

Teme o kojima učesnici razgovaraju su integracija migranata - institucionalni i pravni okvir, podrška građanskoj, kulturnoj i jezičnoj integraciji migranata, pristup migranata tržištu rada, rasizam i ksenofobija, prevencija i odgovor na diskriminaciju, edukacija migranata, zdravstvena zaštita, socijalne usluge i stanovanje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo