4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

20.02.2024 / 11:55 Svijet - Osmogodišnja kazna

Zatvoreni ruski opozicionar i prijatelj Navaljnog: Nastavit ću se boriti za demokratiju

Zatvoreni ruski opozicionar i prijatelj Navaljnog: Nastavit ću se boriti za demokratiju
Foto: X
Zatvoreni ruski opoziconi političar Ilja Jašin obećao je danas, nakon što je saznao da je njegov prijatelj i kolega Aleksej Navalni umro u zatvoru, da će se nastaviti boriti za demokratiju u Rusiji.

"Dok god mi srce kuca u grudima, borit ću se protiv tiranije. Dok sam živ, neću se bojati zla", objavio je Jašin na društvenim mrežama. Jašin je u decembru 2022. osuđen na osam i pol godina zatvora zbog, kako navodi optužnica, širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci.

"Naravno, svjestan sam opasnosti. Iza rešetaka sam. Moj život je u Putinovim rukama", dodao je. Jašin je bio saveznik Navalnog i blizak Borisu Nemcovu, još jednom opozicionom političaru koji je ubijen 2015. godine, piše AFP.

"Dijelili smo zajednički cilj. Posvetili smo živote tome da Rusija postane mirna i slobodna. Sada su oba moja prijatelja mrtva", navodi Jašin. Kazao je kako je za smrt Navalnog saznao u zatvoru u blizini Smolenska u zapadnoj Rusiji.

"Putin smatra da na taj način utvrđuje svoju vlast – kroz ubistva, mučenja i osvetu", kazao je. Jašinu, bivšem vijećniku okruga Moskve, se sudilo zbog videa objavljenog u aprilu 2022. na YouTubeu u kojem je raspravljao o dokazima koje su zapadni novinari otkrili o ruskim ratnim zločinima u Buči.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo