5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

20.02.2024 / 12:30 Svijet - Saslušanje

Južnoafrička Republika pozvala ICJ da izraelsku okupaciju proglasi nezakonitom

Južnoafrička Republika pozvala ICJ da izraelsku okupaciju proglasi nezakonitom
Foto: Ilustracija / Arhiva
Južnoafrička Republika pozvala je Međunarodni sud pravde (ICJ) da izda neobvezujuće pravno mišljenje da je izraelska okupacija palestinskih teritorija nezakonita, tvrdeći da bi to pomoglo naporima da se postigne rješenje.

Predstavnici Južnoafričke Republike otvorili su drugi dan rasprava na ICJ-u, poznatom i kao Svjetski sud, u Haagu. Saslušanje slijedi nakon zahtjeva Opće skupštine UN-a za savjetodavno ili neobvezujuće mišljenje o okupaciji 2022, prenosi HINA.

Više od 50 država iznijet će argumente do 26. februara.

U ponedjeljak su palestinski predstavnici zatražili od najvišeg suda UN-a da izraelsku okupaciju njihova teritorija proglasi nezakonitom, također rekavši da bi savjetodavno mišljenje suda moglo pridonijeti rješenju sa dvije države i trajnom miru.

Izrael ne prisustvuje saslušanjima, ali je poslao pisano očitovanje, rekavši da bi savjetodavno mišljenje bilo štetno za postizanje pregovaračkog rješenja sa Palestincima.

"Jasna pravna karakterizacija prirode izraelskog režima nad palestinskim narodom može samo pomoći u ispravljanju tekućeg kašnjenja i postizanju pravednog rješenja", rekao je sucima Vusimuzi Madonsela, južnoafrički ambasador u Nizozemskoj.

Posljednji val nasilja u Gazi, potaknut napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra, zakomplikovao je već duboko ukorijenjene pritužbe na Bliskom istoku i naštetio naporima u pronalaženju puta ka miru.

Od vijeća sastavljenog od 15 sudaca ICJ-a zatraženo je da preispita izraelsku "okupaciju, naseljavanje i aneksiju ... uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa svetog grada Jeruzalema, te sa njihovim usvajanjem povezanih diskriminišućih zakona i mjera".

Očekuje se da će sucima trebati otprilike šest mjeseci da izdaju mišljenje o zahtjevu, u kojem se od njih također traži da razmotre pravni status okupacije i njene posljedice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo