17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

20.02.2024 / 15:25 Svijet - Kijev

Zelenski: Kašnjenja u isporuci oružja Ukrajini otvaraju vrata za rusko napredovanje

Zelenski: Kašnjenja u isporuci oružja Ukrajini otvaraju vrata za rusko napredovanje
Foto: Agencije
Kašnjenja u isporuci oružja od zapadnih saveznika Ukrajini otvaraju vrata za napredovanje Rusije na bojnom polju, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, ...

... što otežava borbu duž dijelova linije fronta gdje su ruske snage  zauzele strateški grad prošlog vikenda uoči druge godišnjice rata.

Zelenski i drugi zvaničnici često su izražavali frustraciju zbog sporosti obećane isporuke pomoći, posebno otkako su se pojavili znaci  zamora ratom. Evropske zemlje bore se da pronađu dovoljno zaliha kako bi ih poslale u Kijev, dok je američka pomoć u vrijednosti od 60 milijardi dolara zaustavljena zbog političkih razlika. Čini se da to ide na ruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Zelenski je, u svom redovnom video obraćanju u ponedjeljak navečer, kazao da je Rusija utvrdila trupe na nekim tačkama duž linije fronta od 1.500 kilometara, očigledno s ciljem da napadne sve uočene vojne slabosti.

- Oni (Rusi) iskorištavaju kašnjenja pomoći Ukrajini - rekao je on nakon posjete komandnom mjestu u oblasti Kupijanska, u sjeveroistočnoj oblasti Harkova, u ponedjeljak.

Kazao je da ukrajinski vojnici bolno osjećaju nedostatak artiljerije, sistema protivzračne odbrane i oružja dugog dometa.

Ukrajinske snage tokom vikenda povukle su se iz strateškog istočnog grada Avdijevke, gdje su se četiri mjeseca borile protiv žestoke ruske ofanzive, uprkos tome što su bile brojčano nadjačane i inferiorne u naoružanju.

Oleksij Danilov, čelnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, kazao je, međutim, da, iako je situacija na bojnom polju teška, posebno zbog nedostatka municije, situacija na istočnom frontu nije katastrofalna.

- Borimo se i nastavit ćemo da se borimo - izjavio je on za Ukrajinsku pravdu.

- Imamo samo jedan zahtjev našim partnerima: da pomognu oružjem, municijom i protivzračnom odbranom – kazao je on, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo