13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

20.02.2024 / 16:40 Svijet - Veliki pritisak

Siloviti ruski napadi na istočnom i južnom frontu u Ukrajini

Siloviti ruski napadi na istočnom i južnom frontu u Ukrajini
Screenshot: Euronews
Ukrajina je u utorak objavila da su ruske snage izvele desetke napada na istok i jug države.

Napadi dolaze dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao kako je situacija za njegove snage “ekstremno teška” jer nemaju dovoljno municije, a Sjedinjene Američke Države su uskratile pomoć nakon gotovo dvije godine ratovanja, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Napadi se događaju u trenutku kada Ukrajina bilježi 10. godišnjicu smrti desetaka demonstranata u Kijevu, tokom Revolucije dostojanstva ili Majdanske revolucije, što je dovelo do pada čelnika države koje je podržavala Moskva.

To je označilo i početak aneksije Krima te proruske separatističke pobune na istoku Ukrajine.

“Prošlo je deset godina od početka pokušaja da nas unište i da se uništi naša nezavisnost”, napisao je na Facebooku ukrajinski predsjednik Zelenski. “Ali izdržali smo prije deset godina i držimo se i danas.”

Rusija nas je “pokušala pretvoriti u koloniju, ali nije postigla svoj cilj. Pobijedit ćemo”, naveo je šef Ureda predsjednika Andrij Jermak.

Ukrajinski glavni štab objavio je u utorak ujutro kako je Rusija u posljednja 24 sata izvela 84 napada, uvjeravajući da ih je ukrajinska vojska sve “odbila”. Napadi su izvedeni nakon što je Rusija u subotu zauzela Avdijivku u Donjeckoj oblasti.

Kod Avdijivke Rusija je izvela devet napada, a kod Marijinke, jugozapadno od Avdijivke, 21 te 14 u području Bahmuta i 11 u Zaporiškoj oblasti.

U području Avdijivke “Rusi se pregrupiraju, postigli su svoje taktičke ciljeve” i “vjerovatno će prebaciti jedinice prema drugim sektorima”, istakao je glasnogovornik Ukrajinske vojske Dmitro Lihovij.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo