0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

20.02.2024 / 19:28 Fudbal - Navijači ga pamte

Bivši reprezentativac BiH osuđen na uslovnu kaznu od osam mjeseci

Bivši reprezentativac BiH osuđen na uslovnu kaznu od osam mjeseci
Foto: Arhiv

Nekadašnji bosanskohercegovački fudbalski reprezentativac Mirko Hrgović pravomoćno je odlukom Županijskog suda u Slavonskom Brodu osuđen na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Kao razlog za to je pokušaj nanošenja teških tjelesnih povreda sugrađaninu Anti Poljaku.

Pomenuta presuda je stigla godinu nakon prvostepene odluke splitskog Općinskog suda, a Hrgović žalio tražeći da se žalba usvoji i njega oslobodi odgovornosti jer je tvrdio da nije utvrđeno da je on uopće udario Poljaka te da nije dokazano da je intenzitet udarca bio snažan kao i da nije dokazana izravna namjera da žrtvi nanese tešku povredu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ipak, viši sud je odbacio njegovu žalbu i potvrdio ono što je Općinski sud utvrdio, a to je krivnja bivšeg Zmaja koji je 2. augusta 2014. godine oko 19:00 sati u Sinju udario Antu Poljaka u glavu oštricom razbijene staklene čaše toliko snažno da mu je nanio ranu na lijevoj strani lica dužine šest do deset centimetara.

Okrivljenik je kritičnog dana udario oštećenog u glavu oštricom razbijene staklene čaše, a koje ponašanje manifestira izravnu volju i htijenje da se napadnuta osoba teško tjelesno povrijedi. Puknuta čaša u svakom slučaju predstavlja izuzetno opasno i pogibeljno sredstvo kojim se atakira prema vitalnom dijelu tijela (glava) uslijed čega je neprihvatljiv navod odbrane da okrivljeni nije htio teško tjelesno povrijediti. Namjeru o teškom tjelesnom povrijeđivanju oštećenog potvrđuje i što sa fizičkim napadom na oštećenog nije prestao ni nakon što mu je zadao udarac u kojem je nastala povreda", napisala je, uz ostalo u svojoj presudi koja je evo i pravomoćno potvrđena, splitska sutkinja Mila Kragić.

Dodajmo da je Hrgović u karijeri igrao za Junak iz Sinja, Mosor, Solin, Posušje, Hajduk iz Splita, Gamba Osaku, Široki Brijeg, Wolfsburg, JEF United, Dinamo Zagreb, Greuther Furth, Kavalu te Split i Zadar.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je odigrao 29 utakmica i postigao tri gola.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo