17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

20.02.2024 / 20:22 Ostali sportovi - Ima li razumijevanja?

Elvedina Muzaferija otkrila koliko joj treba novca za sezonu

Elvedina Muzaferija otkrila koliko joj treba novca za sezonu
Foto: Facebook

Naša najbolja alpska skijašica Elvedina Muzaferija otkrila je za švicarski list Blick koliko je potrebno sredstava da ima pristojne uslove za jednu skijašku sezonu.

Na početku razgovora poručila je da pokušava iskoristiti svoju popularnost kako bi promijenila status žena u BiH koje nemaju isti tretman kao muškarci.

"Treba mi oko 130.000 eura po sezoni. Nije lako naći sponzore", kazala je Muzaferija koje je otkrila da godišnje od nastupa zaradi oko 16.000 eura.

Poseban problem pravi joj činjenica da ne može trenirati tokom cijele godine, te mora praviti kompromise.

"Moram praviti kompromise, posebno ljeti i jeseni, jer je treniranje tada teško moguće. Zato obično na pripreme idem pred kraj zime", kazala je Muzaferija.

Elvedina je odrasla u Visokom, udaljenom oko 40 minuta vožnje od Sarajeva i najbližeg skijališta.

"Kada sam imala pet godina, roditelji su me dali u školu skijanja. A pošto su i oni bili početnici, odmah su naučilii skijati", kazala je kroz smijeh.

Uprkos svim poteškoćama Muzaferija gleda naprijed i očekuje nove uspjehe.

"Voljela bih jednog dana osvojiti Svjetsko prvenstvo. I osvojiti medalju na Olimpijskim igrama. Nemoguće? Čula sam ovu riječ od mnogih ljudi u prošlosti. Nikad ih nisam slušala. I neću to raditi ni ubuduće", kazala je Elvedina.

Inače, Muzaferija je sjajnim nastupima ove sezone već zaradila oko 15.000 eura u Svjetskom kupu, a samo od nedavnog osvajanja četvrtog mjesta u spustu u Crans Montani inkasirala je oko 9.000 eura.

Da li će uspjeti riješiti dugoročno ove poteškoće ostaje da vidimo, a na nama je da je podržimo koliko god možemo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo