°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

20.02.2024 / 20:34 Svijet - Oprez zbog Rusije

Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane

Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
Foto: Pragueranger / Ilustracija
Finska planira otvoriti više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

Vlasti Finske, najnovije članice NATO-a koja dijeli 1.330 kilometara dugu granicu s Rusijom, nadaju se da bi streljaštvo moglo postati popularno kao nogomet ili hokej na ledu, prenosi Beta.

Početkom stoljeća u Finskoj je bilo gotovo 2.000 strelišta, a sada ih ima skoro 670. Vlada planira da do 2030. godine poveća njihov broj na gotovo 1.000.

“Cilj sadašnje vlade je da poveća broj strelišta u Finskoj sa gotovo 600-700 na 1.000. To je zbog našeg modela odbrane, koji ima koristi od toga da ljudi imaju i sami razvijaju svoje vještine gađanja”, izjavio je za Guadian predsjednik parlamentarnog odbora za odbranu Jukka Kopra iz vladajuće Partije nacionalne koalicije.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, udvostručila se popularnost dobrovoljnih kurseva obuke čiji je cilj podučavanje rezervista i civila kako da brane Finsku. Također je znatno povećan broj Finaca koji su podnijeli zahtjeve za dozvole za oružje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo