0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

21.02.2024 / 11:42 Regija - Aleksandar Vučić

Srbijanski organi će podići optužnice za izazivanje opće opasnosti u Banjskoj?

Srbijanski organi će podići optužnice za izazivanje opće opasnosti u Banjskoj?
Foto: FENA

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da će mjerodavni srbijanski organi podići optužnice za izazivanje opće opasnosti u selu Banjska na sjeveru Kosova gdje je u rujnu tijekom oružanog napada na kosovsku policiju poginuo jedna policajac i tri srpska napadača.

"A kako da podignu za nešto drugo kad će ti ljudi kazati 'radili smo svoj posao jer po Rezoluciji 1244 Kosovo pripada Srbiji i trebalo bi tu biti do 1.000 pripadnika vojske i policije a moramo zaštiti svoja ognjišta i svoju zemlju u skladu s ustavom'. A što mi da im kažemo, zbog toga ćete biti osuđeni ili da prihvatimo da je Kosovo nezavisna država pa da im iz tog kuta sudimo", rekao je srbijanski predsjednik.

Tokom oružanog incidenta u selu Banjska 24. 9. prošle godine u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije poginuo je jedan policajac i trojica pripadnika te skupne, više ih je uhićeno, a Kosovska policija je idućih dana zaplijenila veću količinu oružja, streljiva i vojne opreme.

Priština je optužila Beograd da stoji iza tog napada, što su najviši srbijanski dužnosnici, počev od predsjednika Aleksandra Vučića, kategorički nijekali.

Odgovornost za napad je, međutim, preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke.

Radoičić je nakon toga u Beogradu priveden, saslušan, a potom za manje od 48 sati pušten, uz zabranu napuštanja zemlje, ali nikakav kazneni postupak u Srbiji protiv njega nije pokrenut.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla u januaru je zatražio da tužilaštvo u Prištini pokrene proces podizanja optužnice za događaje u Banjskoj i objavi konačni izvještaj jer je većina sudionika tog napada identificirana.

Srbijanski predsjednik u utorak je razgovarao s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom o odluci kosovske centralne banke kojem je ukinut dinar u platnom prometu u toj zemlji te zatražio od međunarodnih predstavnika da nađu rješenje kako bi kosovski Srbi primili plaće, penzije opstali na Kosovu.

Vučić je tom prilikom kazao kako ne vjeruje da će odluka Prištine biti promijenjena jer Priština imaj prešutnu podršku pojedinih faktora moći koji će uvijek praviti ravnotežu između Kosova i Srbije.

"To je njihovo čedo, koliko god da su ljuti na njega pred ponoć će ga pomilovati kako bi lijepo zaspalo u koljevci", rekao je Vučić u intervjuu za Radioteleviziju Srbije.

Vučić je po ko zna koji put ponovio da Srbija neće priznati Kosovo, svoju nekadašnju pokrajinu, a koje je poslije raspada SFRJ i sukoba tokom 90-ih godina proglasilo nezavisnost.

Beograd i Priština su pod pokroviteljstvom EU-a nakon 2010. započeli dijalog o normalizaciji odnosa, a obje strane su u  februaru 2023. prihvatile novi, tzv. francusko-njemački plan, a potom mjesec dana kasnije u Ohridu i aneks o provedbi tog plana, ali je dijalog i dalje u slijepoj ulici.

"Čekamo poziv da neko ode u Bruxelles, ali ne znamo što razgovarati, jer Kutri (kosovski primjer Albin Kurti) neće da priča o ZSO, zadržava dinar i nema nikakve suspenzije, ima prikrivenu podršku pojedinih faktora moći, a nešto se mora riješiti u danima pred nama, jer Srbi na Kosovu trebaju primiti plaće", kazao je Vučić te dodao kako se zaista nema o čemu razgovarati s Prištinom.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo