18°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

21.02.2024 / 16:24 Svijet - Washington

SAD pozivaju sud UN-a da ne naredi Izraelu da napusti palestinske zemlje

SAD pozivaju sud UN-a da ne naredi Izraelu da napusti palestinske zemlje
Richard Visek / Agencije
Sjedinjene Države rekle su u srijedu najvišem sudu UN-a da Izrael ne bi trebao biti pravno prisiljen da se povuče sa okupirane palestinske teritorije bez sigurnosnih garancija.

Međunarodni sud pravde održava sedmicu saslušanja nakon zahtjeva UN-a, a svoje stavove o okupaciji Izraela iznose 52 zemlje, što je bez presedana.

Većina govornika je zahtijevala da Izrael okonča okupaciju, koja je uslijedila nakon šestodnevnog arapsko-izraelskog rata 1967. godine, ali je Washington stao u odbranu svog saveznika na sudu.

- Sud ne bi trebao utvrditi da je Izrael zakonski obavezan da se odmah i bezuslovno povuče sa okupirane teritorije - rekao je Richard Visek, pravni savjetnik u američkom State Departmentu.

- Svaki pokret ka povlačenju Izraela sa Zapadne obale i Gaze zahtijeva razmatranje vrlo stvarnih sigurnosnih potreba Izraela - ustvrdio je.

- Svi smo se podsjetili na te sigurnosne potrebe 7. oktobra - rekao je on, misleći na napade Hamasa koji su izazvali trenutni sukob.

UN su zatražile od ICJ-a da donese "savjetodavno mišljenje" o "pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Jerusalem".

Sud će svoje mišljenje vjerovatno donijeti prije kraja godine, ali ono ni za koga nije obavezujuće.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo