1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

21.02.2024 / 16:56 BiH - Potočari

Zukić: Traganje za istinom i pravdom smisao života majki Srebrenice

Zukić: Traganje za istinom i pravdom smisao života majki Srebrenice
Foto: UZOPI u BiH
Predstavnici Unije za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI) posjetili su majke iz Srebrenice i okolnih područja smještene u Centru za starija lica 'Hatidža Mehmedović' u Potočarima ...

... te im kroz razgovor iskazali podršku i empatiju u njihovoj boli zbog gubitka bliskih srodnika, stradalih u genocidu jula 1995. godine.

Predsjednica UZOPI-a BiH Mirhunisa Zukić kaže da konitinuirano održavaju vezu sa majkama Srebrenice, posjetama Potočarima, Srebrenici i drugim mjestima gdje te žene žive. Sad i u Centru 'Hatidža Mehmedović', gdje su smještene neke od njih.

- Razlog tih posjeta je suosjećanje sa majkama Srebrenice. One su simbol sabura u boli koju nose nakon što su izgubile najvrijednije što majka može izgubiti - svoje dijete, djecu… . Decenijama traže njihove posmrtne ostatke, da bi ih pokopali u Memorijalnom centru u Potočarima - kaže.

Kako je istaknula Zukić, posjete majkama Srebrenice i razgovor sa njima najmanje je što se može uraditi za njih dok su još žive.

- A sve ih je manje, odlaze tiho, sa svojom boli i vjerom da će se na boljem svijetu susresti sa svojom djecom, muževima, braćom i drugim srodnicima koji su ubijeni u julu 1995. godine. Vjeruju da će pravda biti ostvarena, svjetovnim zakonima i Božjim određenjem za počinioce zločina. Njihova želja je ljudska, majčinska, a traganje za istinom i pravdom, smisao života nakon što su ubijeni njihovi sinovi, muževi, braća i drugi muški srodnici u genocidu počinjenom od pripadnika Vojske RS u julu 1995. - naglasila je Zukić.  

Centar za starija lica 'Hatidža Mehmedović' u Potočarima je kompleks objekata nastao iz projekta Međunarodnog fonda solidarnosti EMMAUS koji nosi naziv “Ljubav za majke Srebrenice”, a pruža smještaj i brigu za majke Srebrenice i okolnih područja. Nazvan je po majci Hatidži Mehmedović, heroini Podrinja i istinskom borcu za ljudska prava.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo