13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

21.02.2024 / 21:33 Politika - Prenosimo

Dodik prijeti iz Moskve: Rusija to neće dopustiti

Dodik prijeti iz Moskve: Rusija to neće dopustiti
Foto: Screenshot
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je za RTRS da ruski predsjednik Vladimir Putin smatra nedopustivim da se putem, kako navodi, neizabranog stranca pokušava oteti imovina RS i da Rusija to neće prihvatati.

Dodik je rekao da je Putin na sastanku u Kazanju iskazao saglasnost sa njegovim procjenama odnosa u BiH.

- Putin savršeno dobro zna da stranci putem neizabranog sranca pokušavaju da nam otmu imovinu i smatra da je to nedopustivo i da Rusija neće prihvatati takvu vrstu ponašanja. Ovdje je vaskrsla snaga Republike Srpske i ja sam na to ponosan - istakao je Dodik u intervjuu za RTRS.

On je naveo da Rusija podržava teritorijalni integritet BiH i unutrašnji dogovor, a nikako nametanja i naređenja.

- Od Putina nikada nećete čuti "mi ćemo podržati nezavisnost Republike Srpske" ili "uradite to". Ne, on uvijek principijelno kaže "mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali mi znamo da tamo može da se živi samo uz dogovor tri konstitutivna naroda". To što su Amerikanci smislili priču o tome kako treba da nestanu narodi i odjednom ustanu građani, to je drugo pitanje, iluzija koja ne može da prođe. Imate samo mali izbor - da li birate da radite u iluzijama ili u stvarnosti. Uvijek ćete izabrati rusku stranu jer razumije multietničnost, saradnju među narodima, a šta razumije Amerika - svoj način da asimilira svakog ko dođe - smatra Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo