0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

22.02.2024 / 13:13 Svijet - Guardian

Uznemirujuće snimke: Srpska policija ponižava migrante

Uznemirujuće snimke: Srpska policija ponižava migrante
Screenshot

Britanski list Guardian objavio je snimku koja, prema tvrdnjama, prikazuje grupu migranata u donjem rublju kako hodaju u blizini granice između Srbije i Sjeverne Makedonije.

Snimak, koji je stigao iz sjevernomakedonske nevladine organizacije Legis, navodno prikazuje situaciju u kojoj je srpska policija skinula migrante i prisilila ih da se vrate nazad u Sjevernu Makedoniju.

Guardian ističe da nije mogao potvrditi autentičnost snimaka, ali prema informacijama organizacije Legis, događaj se odvio kod sela Lojane u blizini granice sa Srbijom, te su se incidenti, prema tvrdnjama, dogodili 10. februara.

Nevladina organizacija tvrdi da su se dva ponižavajuća incidenta dogodila tog dana, gdje je više od 50 ljudi bilo prisiljeno skinuti se do donjeg rublja prije nego što su ih vratili u Sjevernu Makedoniju, odakle su ilegalno ušli u Srbiju.

Prema izjavama jednog od muškaraca na snimci, koji je, prema tvrdnjama, Sirijac, takvi događaji su postali praksa na granici.

Jasmin Redžepi, predsjednik Legisa, ističe da su se ovi incidenti dogodili ubrzo nakon samita Europske unije i Srbije o graničnoj saradnji s ciljem jačanja sigurnosti srpske granice protiv krijumčarenja ljudi.

Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji, potvrđuje da njegovo osoblje bilježi povećanje broja vraćanja migranata iz Srbije za Sjevernu Makedoniju od početka godine.

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, izrazila je zabrinutost i pozvala na hitnu istragu ovih izvještaja o navodnoj politici koju srpska policija primjenjuje na granici.

Ona naglašava da ovi incidenti krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i druge međunarodne standarde.

Redžepi poziva na nezavisnu istragu slučaja kako u Sjevernoj Makedoniji tako i u Srbiji, te ističe važnost dopuštanja prisustva neovisnim posmatračima tokom policijskih operacija kako bi se spriječilo nasilje i dehumanizacija.

Guardian izvještava da srpska policija nije odgovorila na zahtjev za komentarom u vezi s ovim slučajem.

 

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo