0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

22.02.2024 / 15:02 Regija - Brisel

Lajčak pozvao predstavnike Srbije i Kosova na sastanak o dinaru

Lajčak pozvao predstavnike Srbije i Kosova na sastanak o dinaru
Foto: Arhiv
Glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano potvrdio je da je posebni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak planirao organizirati iduće sedmice u Briselu sastanak s predstavnicima Srbije i Kosova ...

... kako bi se razgovarali o odluci kosovske centralne banke (KCB) o ukidanju dinara u platnom prometu.

"Obično ne komentiramo prepisku s partnerima. Međutim, u pozivnom pismu specijalnog predstavnika EU-a Lajčaka nije precizirano tko treba predstavljati Kosovo i Srbiju, to je prepušteno stranama", kazao je Stano.

Prema njegovim riječima, EU pokušava pomoći u pronalaženju rešenja za problem koji je nastao nekoordiniranom odlukom jedne strane, a koja nije unaprijed priopćena pogođenom stanovništvu.

"Nadamo se da će gospodin Bislimi cijeniti trud umjesto da neprimjereno i neutemeljeno optužuje dužnosnike EU. Takvo ponašanje je neprihvatljivo", kazao je glasnogovornik EU.

Stanova izjava dolazi nakon što je zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi odbio Lajčakov poziv da u Bruxellesu razgovora o odluci (CBK) jer smatra da pitanje uporabe dinara nije dio dijaloga.  

Bislimi je rekao da će Vlada Kosova uskoro uvesti deset mjera kako građani Kosova ne bi bili oštećeni tijekom prijelazne faze provedbe odluke o zabrani srpskog dinara koja je na Kosovu stupila na snagu od 1. veljače.  

Uredba CBK koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, pojačala je zabrinutost srpske zajednice na Kosovu jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju.

Srbijanski mediji jutros javljaju o redovima građana različitih socijalnih i društvenih kategorija koji ispred Pošte i Banke Poštanske štedionice u Sjevernoj Mitrovici čekaju isplatu primanja u dinarima.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da Srbija iz svog proračuna isplaćuje 60.946 plaća i penzija na Kosovu, 2.430 stipendija studentima i financira pučke kuhinje za oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, te naglašava kako je "očito" da zabrana dinarskog platnog prometa i ukidanje dinara kao sredstva plaćanja "izravno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih osobnih sredstava za život".

Europska unija je već ranija izrazila zabrinutost zbog posljedica koje bi odluka o ukidanju dinara mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje uredbe, ukazavši na mogući negativan utjecaj na kosovske Srbe.

No kosovski premijer Albin Kurti je istaknuo kako se vlada Kosova neće miješati u odluku CBK o ukidanju uporabe dinara u platnom prometu te ta odluka neće biti poništena, ali će se osigurati vrijeme za prilagodbu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo