7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

22.02.2024 / 19:10 Svijet - Uhapšeno 19 krijumčara

Europol razbio veliku mrežu za krijumčarenje migranata

Europol razbio veliku mrežu za krijumčarenje migranata
Foto: Ilustracija

Jedna od najvećih mreža za krijumčarenje migranata preko engleskog kanala razbijena je hapšenjem 19 osoba u Njemačkoj, uključujući vođu i četiri glavna organizatora, saopštio je u četvrtak Europol nakon velike operacije provedene s njemačkom, francuskom i belgijskom policijom.

- Istraga se fokusirala na iračko-kurdsku mrežu za koju se sumnja da je krijumčarila neregularne migrante sa Bliskog istoka i istočne Afrike iz Francuske u Veliku Britaniju uz korištenje čamaca na napuhavanje lošeg kvaliteta - saopštila je agencija za provođenje zakona EU.

Osumnjičeni u istrazi, pokrenutoj krajem 2022. godine, organizovali su kupovinu, skladištenje i transport čamaca na napuhavanje, uglavnom kineskog porijekla, koje su kasnije koristili za krijumčarenje migranata sa plaža u blizini francuskog grada Calaisa prema Velikoj Britaniji.

Grupa bi u prosjeku smjestila 50 migranata u čamce za najviše 10 putnika, naplaćujući između 1.000 i 3.000 eura po migrantu, poručio je Europol.

Wave, operativna grupa iza hapšenja, pretražila je 28 lokacija u Njemačkoj i zaplijenila 24 čamca na napuhavanje, velike količine nautičke opreme, 60 elektronskih uređaja, oružje i nekoliko hiljada eura u gotovini.

 

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo