0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

23.02.2024 / 08:14 Svijet - Potencijalno

Izrael šalje pregovarački tim u Pariz, razgovorat će se o primirju i oslobađanju taoca

Izrael šalje pregovarački tim u Pariz, razgovorat će se o primirju i oslobađanju taoca
Foto: Arhiva / Profimedia
Izraelski ratni kabinet danas na pregovore u Pariz šalje pregovarački tim, koji će predvoditi šef Mossada David Barnea.

Razgovarat će o potencijalnom primirju i oslobađanju talaca, prenosi CNN. Tim će ovaj put biti opunomoćen da u pregovorima donosi odluke, a ne da samo sluša, kako je to bilo prošle sedmice u Kairu. Na sastanak dolazi i šef CIA-e Bill Burns te službenici iz Egipta i Katara.

Odluku o dolasku na pregovore Izraelski ratni kabinet donio je jučer tokom noći, nakon što se američki koordinator za Bliski istok Brett McGurk sastao s izraelskim zvaničnicima, uključujući premijera Netanyahua. Izraelski službenik rekao je da je vlada čekala potvrdu da su taoci u Gazi dobili lijekove, nakon čega su se odlučili vratiti za pregovarački stol.
 
Izrael prijeti ofenzivom u Rafah gdje se nalazi preko milion palestinskih izbjeglica. Vođe Hamasa ove sedmice su razgovarali s egipatskim službenicima koji pokušavaju pomiriti dvije strane. Međutim, Netanyahu je prijedloge Hamasa nazvao "deluzijama".

Prvi dogovor o oslobađanju taoca postignut je u novembru. Od tad su prošla već tri mjeseca i u Gazi je sve više civilnih žrtava. Raste i međunarodna osuda operacija u Gazi te pritisak na Bidenovu administraciju da završi rat.

Izrael je upozorio da će, ako se dogovor o taocima ne postigne do početka Ramazana (10. marta), započeti s ofenzivom na Rafah. U gradu se trenutno nalazi milion i pol ljudi koji su skučeni u šatore te im nedostaje hrane, vode i lijekova.

Gotovo sve bolnice u Gazi su zatvorene ili pod opsadom. U bolnici Nasser u Khan Younisu, ljekar je opisao situaciju kao "očajnu i katastrofalnu", bez struje, kisika, grijanja te sa jedva nešto hrane i vode. U izraelskim napadima ove sedmice, prema informacijama Ministarstva zdravstva u Gazi, poginulo je 118 Palestinaca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo